China heeft het vooralsnog het meeste inwoners ter wereld en dat zijn een hoop mensen om te voeden. Daarnaast gaat het de laatste decennia goed met de Chineze economie en verbetert de levensstandaard ook constant, daarbij hoort volgens de Chinezen ook een goed stukje vlees.
Vlees
Het probleem is het verzorgen van zoveel vlees voor de gehele bevolking. De consumptie van vlees in China is in de laatste 40 jaar verviervoudigd en dit effect kan nog verder doorzetten. Voor ieder een probleem een oplossing, zo denken zij bij BoyaLife, een commercieel genetica bedrijf. Zij hebben namelijk een plan om vijf procent van de vleesbehoefte van het land te verzadigen met gekloond vlees. Hiervoor zullen koeien gekloond moeten worden op industriële schaal.
Klonen
Door te klonen zijn ‘boeren’ in staat een constante en hoge kwaliteit af te leveren doordat ze kunnen kiezen welk dier het beste geschikt is om te vermenigvuldigen. Er kan dan bijvoorbeeld gekeken worden naar de grootte en gewicht van de koe, maar ook naar de weerstand tegen ziektes.
Uiteraard is het geen nieuwe technologie, in 2013 is er een record gezet met de duurste hamburger ooit. De hamburger was gemaakt van gekloond vlees en kostte maar liefst 325.000 dollar om te maken. Hiervoor was de koe echter niet zelf gekloond maar werd het vlees ‘gegroeid’ in een laboratorium. Het eerste gekloonde dier stamt alweer uit 1996, wat heeft aangezet tot een heuse trend in de wetenschappelijke wereld.
Het nieuwe plan vergt echter wat meer planning gezien de grote schaal waarop het bedrijf het wilt uitvoeren. Om te beginnen is het idee om 100.000 koeien op jaarbasis te ‘produceren’, wat langzaam maar zeker opgebouwd moet worden naar maar liefst 1 miljoen gekloonde koeien per jaar.
Voedingsvoorschriften
Er zijn in China, zowel als wereldwijd veel sceptici rondom dit onderwerp. Één van de punten waar mensen zich zorgen over maken is of het dezelfde controle zal krijgen als normaal vlees nadat het gekloond is. In de Verenigde Staten heeft de Food and Drug Administration geconcludeerd dat gekloond vlees veilig is en zelfs geen aanvullende labels nodig heeft, waardoor de consument niet weet wanneer het om normaal vlees of gekloond vlees gaat.
Er zijn wel wat belangrijke details weggelaten uit het persbericht dat BoyaLife naar buiten heeft gebracht. Zo hebben zij niet laten weten hoe zij van plan zijn de gekloonde koeien eten te geven aangezien dat nu al een probleem is in China. Hoe dan ook is het bedrijf van plan te starten met deze praktijken in de eerste helft van volgend jaar.