Er wordt veel geld gestoken in onderzoeken en middelen om het mensenleven te verlengen. Onderzoekers hebben nu een manier gevonden om adolescentiefase te verlengen door het gebruik van antidepressiva, in ieder geval in rondwormen.
Rondworm
Dit is niet het eerste onderzoek dat antidepressiva gebruikt voor een ander doel dan waar ze voor gemaakt zijn. In 2007 heeft er een soortgelijk onderzoek plaatsgevonden, in dit onderzoek hebben de onderzoekers het voor elkaar gekregen om de C. elegans, oftewel rondwormen, 30 tot 40 procent langer te laten leven. Het huidige onderzoek is een vervolgonderzoek op het onderzoek uit 2007, de onderzoekers wilden graag weten waarom de rondwormen een langere levensloop genoten na het toegediend krijgen van de medicatie. De bevindingen zijn gepubliceerd in eLife.
De onderzoekers letten voornamelijk op de genexpressie, dit is een manier waarop informatie van het DNA wordt gekopieerd naar specifiek RNA. Zij letten vooral op specifieke DNA strengen die bekend stonden om het versnellen van het verouderingsproces.
Onderzoek
Voor het onderzoek werden duizenden rondwormen gebruikt die in drie groepen gesplitst werden. Ieder van deze groepen kreeg een dosis van mianserin (een soort antidepressivum) toegediend in een verschillende fase van hun levensloop. Na een aantal dagen controleerden de onderzoekers of de DNA structuur was aangepast. De resultaten bij alle groepen waren verrassend te noemen. In plaats van dat het medicijn bepaalde schakels op het DNA van de wormen aan of uit zetten om bepaalde functies van het lichaam te beïnvloeden, zorgde het ervoor dat iedere schakel werd ‘omgezet’. De schakels die ‘aan’ stonden werden uitgezet en andersom. Bij de groep die in het vroegste stadium werd behandeld met mianserin was het grootste verschil in het DNA te zien.
De bevindingen zijn fascinerend, maar helaas niet direct toepasbaar op de mens. Er zitten miljoenen jaren van evolutie tussen de wormen en de mens, aldus de onderzoekers. Het plan is echter wel om een soortgelijk onderzoek te gaan uitvoeren op muizen en menselijke hersenen. Wellicht is een langer leven via antidepressiva in de verre toekomst voor ons toch nog mogelijk.