Vandaag tijdens de jaarlijkse bijeenkomst van de American College of Neuropsychopharmacology is er een verslag gepresenteerd over de oorzaak van impulsbeslissingen en hoe dit per persoon verschilt.
Verslaving
Het verslag betreft ‘delay discounting’, dit is een verschijnsel waarbij er sneller voor de kleinere beloning wordt gekozen op korte termijn dan een grotere beloning op langere termijn. Delay discounting heeft veel te maken met onze genetische opbouw, dat wordt doorgegeven door onze ouders aan ons. Door de beslissende genen hiervoor te vinden met de bijbehorende proteïnen kunnen wetenschappers meer te weten komen over hoe het gen werkt en daarbij waarschijnlijk de deuren openen voor het begrijpen van vele mentale afwijkingen, waaronder voornamelijk verslavingen. Dit soort afwijkingen gaan namelijk vaak gepaard met het maken van impulsieve beslissingen.
Onderzoek
In een onderzoek waaraan 602 tweelingen meededen hebben Dr. Andrey Anokhin en zijn collega’s van de Washington Universiteit bevonden dat delay discounting sterker wordt naarmate de persoon ouder wordt. Hoe ouder de persoon, hoe beter hij of zij dus kan wachten op een betere beloning dan voor de snelle oplossing te gaan. Behalve leeftijd nam de opbouw van de genen meer dan de helft van de verschillen tussen de proefpersonen voor zijn rekening.
Genen
Volgens de onderzoekers hebben er waarschijnlijk veel genen te maken met de aanzet tot delay discounting. Een aantal van deze genen lijken in eerste instantie ook andere functies te hebben zoals het verzorgen van de neurotransmitter serotonine en de receptoren die de neurotransmitters ontvangen in de hersenen. Dit zorgt ervoor dat het maken van een impuls aankoop ook zorgt voor het vrolijke gevoel dat serotonine verzorgt in het menselijk lichaam.
Lees ook: Afkicken met behulp van Tetris
De onderzoekers willen verder niet speculeren over de mogelijkheid van deze verbindingen en de mogelijkheid dat dit kan helpen bij het behandelen van vele mentale afwijkingen. Het is nog simpelweg te vroeg om dit soort conclusies te trekken aldus Dr. Anokhin.
Er staan nog vele vervolgonderzoeken gepland waarin verder ingegaan wordt op de betreffende genen en de mogelijkheid om dit voor nieuwe behandelmethode te kunnen gebruiken.