Hoe handig zou het zijn om een smart device te kunnen opladen terwijl je loopt, waar je ook bent (zonder het gebruik van een powerbank)? Het is mogelijk met een nieuw experimenteel paar sokken.
Onderzoekers van de University of the West of England hebben een paar sokken gemaakt die gebruik maken van verkleinde microbiële brandstofcellen die werken door het gebruik van urine van de gebruiker. De urine wordt door de sokken gepompt met energie die opgewekt wordt door te lopen. Het prototype heeft genoeg energie op kunnen wekken om een signaal naar een andere machine te sturen middels een draadloze zender. Het onderzoek is gepubliceerd in Bioinspiration and Biomimetics.
Lees ook: Nieuw biogas gewonnen uit menselijke uitwerpselen
Microbiële brandstofcel
Het unieke aan het experiment is dat het volledig afhangt van menselijke activiteiten, zo wordt de energie voor het rondpompen van de urine gewonnen uit de energie die wordt opgewekt tijdens het lopen. Dit is mogelijk door zachte buisjes te bevestigen onder de hak van de sok. De pomp heeft zich laten inspireren door een simpel circulatie systeem van een vis.
Door de urine langs de microbiële brandstofcellen te laten lopen wordt hier opnieuw energie opgewekt. Deze cellen leveren energie op door het afbreken van organisch materiaal, dat kan van alles zijn en in dit geval de gele lichaamseigen afvalstof. Hiermee wordt de energie gebruikt dat is bedoelt voor het vermenigvuldigen van de cellen van de bacteriën. Er werd iedere twee minuten genoeg energie opgewekt om draadloos een signaal te versturen naar een PC die in de buurt stond.
“Nadat we al een mobiel apparaat van stroom hadden voorzien met urine als brandstof, wilden wij weten of het succes konden herhalen in een draagbare technologie. We wilden het volledig zelfvoorzienend maken, alleen afhankelijk van menselijke kracht”, aldus Professor Ieropoulos, één van de onderzoekers bij dit project.
Er is inmiddels een nieuwe test gestart in samenwerking met Oxfam om te kijken of deze technologie ook in de zetten is in vluchtelingenkampen waar Oxfam actief is.