Altijd al een astroïde willen krijgen voor Kerst? Dan heb je dit jaar geluk, er komt namelijk op de hele vroege eerste Kerstochtend een asteroïde langs de Aarde vliegen.
Het is niet iets om ons zorgen over te maken, want het blok komt niet dichterbij dan ruim 10.7 miljoen kilometer van de Aarde, dat is 28 keer de afstand tussen de Aarde en de maan. De asteroïde, genaamd 2003 SD220 is wel behoorlijk van formaat. Het heeft namelijk een doorsnee van tussen de 800 en 2400 meter. 2003 SD220 is inmiddels al in beeld gebracht met professioneel materiaal, met de hand zou het een stuk lastiger zijn aangezien het blok zich met maar liefst 8 kilometer per seconde verplaatst. Volgens de professionals zou de asteroïde wel te zien moeten zijn voor de wat geoefende amateur astronomen onder ons.
Chondriet
De vliegende massa bestaat grotendeels uit koolstofhoudend chondriet, dit is asteroïde dat rijk is aan silicaat. Ongeveer 75 tot 85 procent van alle ruimtestenen bestaan grotendeels uit deze stof voor zover wij weten. Er wordt gedacht dat deze asteroïden ontstaan zijn in de begintijd van het zonnestelsel.
Dit zal de eerste keer zijn dat deze specifieke asteroïde dusdanig dichtbij de Aarde komt in de komende twaalf jaar dat radars de aanwezigheid ervan kunnen opmerken. De eerstvolgende keren dat 2003 SD220 weer langskomt zijn december 2018 en december 2021.
Armageddon
Deze asteroïde is belangrijker voor NASA dan andere vliegende brokken steen, het ruimteagentschap denkt er namelijk aan om mensen naar het blok toe te sturen. Laten we hopen dat het niet zo ver komt als in de film Armageddon.