Het was een mooi games jaar: de Xbox One en de Playstation 4 vierden hun tweede verjaardag, en er kwamen eindelijk games uit die je met recht next-gen zou mogen noemen. Aan het einde van 2014 maakten we ons nog zorgen om 2015, want op dat moment leek het alsof de akelige trend van remakes en rereleases doorgezet zou worden, en dat nieuwe franchises nog even op zich zouden laten wachten. Het tegendeel werd bewezen, met sterke games als Star Wars: Battlefront en Just Cause 3, en de plotselinge release van het fantastische Fallout 4. Er waren ook teleurstellingen: Uncharted 4 werd uitgesteld naar 2015, en Hideo Koijima (Metal Gear Solid) stopte op een pijnlijke manier zijn samenwerking met Konami. Toch kunnen we terug kijken op een prachtig jaar voor alle gamers, vol met toppers en verrassingen. We zetten per maand de beste games op een rijtje die je niet mag missen!
Januari: Resident Evil HD
Aan het begin van dit jaar leken onze pessimistische voorspellingen uit te komen: er stonden weinig echt nieuwe games op de release-lijst en we werden overspoeld met HD-remakes van oude klassiekers. De Resident Evil HD Remake bewees echter dat remakes ook de moeite waard kunnen zijn. Ondanks het feit dat het een HD versie van een herbouwde SD versie van de orignele Resident Evil is, staat de game nog steeds als een huis. De game is nog altijd even pittig, en het verkennen van het griezelige Spencer Mansion is nog altijd even eng, maar dankzij een aantal moderne aanpassingen en een prettige facelift voelt het toch als een moderne game aan. Denk bijvoorbeeld aan vernieuwde controls die het manoeuvreren met je personage net even wat gemakkelijker maken, al zullen de diehard gamers natuurlijk zo dicht mogelijk bij de originele game ervaring willen blijven. Resident Evil is nog steeds een waar meesterwerk dat iedereen moet ervaren.
Tweede plek: Life is Strange: Episode 1, één van de grote verrassingen van 2015
Teleurstelling: Dying Light, mooi concept maar slecht uitgewerkt
Februari: Majora’s Mask 3D
Ja ja, nog een remake, maar opnieuw een goed voorbeeld van hoe het wel moet: Majora’s Mask is één van de beste games allertijden, en een genot om op de 3DS te spelen. Het concept van het spel is nog steeds even uniek: je speelt telkens dezelfde drie dagen opnieuw, met de bedoeling om de wereld steeds een betere plek te maken. De aanpassingen van de game maken de 3DS port ongetwijfeld de beste versie van dit creatieve meesterwerk, want er is meer veranderd dan je in de eerste instantie zou verwachten: je notitie boekje maakt het bijhouden van sidequests makkelijker, en de meeste boss-fights zijn veranderd om de gevechten wat interessanter te maken. The Legend of Zelda: Majora’s Mask 3D is met gemak één van de beste games van 2015, en biedt met zijn zeventig uur aan gameplay absoluut waar voor je geld.
Tweede plek: Apotheon, één van de beste platformers van dit jaar, met een eigen stijl
Teleurstelling: The Order 1886, eerder een veel te korte interactieve film dan een game
Maart: Bloodborne
Als je al eens Dark Souls hebt gespeeld weet je wat je kan verwachten als je aan Bloodborne begint: een intens moeilijke game met gruwelijke vijanden en een angstaanjagende wereld. Laat je echter niet afschrikken door die beschrijving, want Bloodborne leert je hoe je met de vijanden om kan gaan, wat hun zwaktes zijn, en hoe je uit kan groeien tot een enorme badass. De weg er naar toe is soms frustrerend, maar gelukkig neemt Bloodborne afscheid van de complexe systemen van Dark Souls en speelt het spel een stuk lekkerder weg, zonder de essentiële uitdaging te verliezen. Als je eenmaal een eindbaas neerhaalt voelt het tien keer beter dan elke andere game die wel makkelijk is, en kun je niet meer terug. Zodra je begint te spelen wordt je opgezogen door de mysterieuze wereld van Bloodborne, vol gevaar en prachtig ontworpen omgevingen. De game is vanaf het begin af aan ontwikkeld voor de Playstation 4, en is dan ook één van de mooiste nachtmerries die je ooit gezien hebt.
Tweede plek: Hotline Miami 2, misschien wel het meest verslavende spel van 2015!
Teleurstelling: Battlefield Hardline, een vermakelijk spel, maar waar is de echte Battlefield?
April: Xenoblade Chronicles 3D
Het was stiekem toch wel een beetje het jaar van de re-releases, maar Xenoblade Chronicles 3D werd opnieuw uitgebracht met een goede reden. Het origineel kwam namelijk uit toen de Wii al op zijn retour was, en de meesten Nintendo’s console al lang hadden verkocht of waren vergeten. De game was ook nog eens een GameStop exclusieve titel in Amerika, waardoor nog minder mensen de game kochten. Hartstikke zonde, want het was een geweldige game die een groter publiek verdient. Gelukkig bracht Nintendo dit jaar Xenoblade Chronicles 3D naar de New Nintendo 3DS, de nieuwe handheld met een sterkere processor en een extra pookje. Xenoblade is vooralsnog één van de weinige games die echt alleen op de New Nintendo 3DS draait, maar de aanschaf van de handheld is het meer dan waard. Het feit dat je de immense open wereld van Xenoblade overal mee naar toe kunt nemen is een zegen, en het verslaan van enorme monsters heeft nog nooit zo goed gevoeld!
Tweede plek: Grand Theft Auto V, eindelijk konden ook de pc-gamers aan de slag in Los Santos!
Teleurstelling: Angry Video Gamer Nerd Adventerus, niet alles hoeft uitgemelkt te worden..
Mei: The Witcher 3: Wild Hunt
Over mei was geen enkele twijfel toen we dit lijstje gingen samenstellen: The Witcher 3: Wild Hunt legt de lat een stuk hoger voor alle open wereld spellen, en vertelt één van de beste verhalen die je in moderne games kunt terugvinden. De omgevingen die je tijdens deze actie-RPG verkent voelen levend aan, en laten zien wat ontwikkelaars kunnen doen met de kracht van de huidige generatie consoles. Zelfs de side-quests zijn vaak hilarisch of intrigerend, mede door het feit dat de verhalen op een rijke en geëngageerde manier worden verteld. Er zijn een paar schoonheidsfoutjes, voornamelijk bugs, maar zodra je weer urenlang de weg kwijt raakt in een gevaarlijk stuk bos vergeet je al snel je ergernissen, en kun je niks anders doen dan genieten!
Tweede plek: Splatoon, eindelijk een nieuwe IP van Nintendo, en wat voor één!
Teleurstelling: Project Cars, een degelijke game, maar niet zo baanbrekend als we hoopten..
Juni: Batman: Arkham Knight
Rocksteady bewees met Batman: Arkham Knight opnieuw dat ze als de beste een comic icoon tot leven kunnen brengen. Iedereen die wel eens een deel uit de Arkham serie heeft gespeeld weet hoe heerlijk smooth alles werkt, van het vecht systeem tot het rondvliegen door de stad. Het elegante ontwerp van de game komt vooral naar voren als je van missie naar missie gaat, en het op valt hoe goed alle gameplay-elementen op elkaar aansluiten. Het feit dat je eindelijk in de Batmobiel mag rijden is ontzettend tof, al zou je kunnen beargumenteren dat de stukjes waarin je rond moet rijden de zwakste delen van het geheel zijn. Ook het heerlijke vecht-systeem werkt nog altijd even goed, met een aantal kleine aanpassingen en nieuwe gadgets die je kan toewenden om je tegenstanders te verslaan. Helaas was de PC port echt een gedrocht, maar voor console gamers is er geen goed excuus om deze game niet zo snel mogelijk alsnog te gaan spelen!
Tweede plek: Hyperdimension Neptunia Re;Birth3: V Generation, honderden uren speel plezier!
Teleurstelling: De pc versie van Batman: Arkham Knight, nog altijd niet geheel gefixt.