Af en toe schelden voelt goed, daarom doen ook veel mensen het met regelmaat, maar zijn er ook veel mensen die het veroordelen. Al zouden we het misschien niet willen, we kunnen het simpelweg niet laten.
The Science of Swearing
Uiteraard zijn er ook naar dit onderwerp genoeg onderzoeken gedaan, om te beginnen met de reden waarom we ermee zijn begonnen en waarom het zo goed voelt. Dit wordt behandeld in het onderzoek “The Science of Swearing“, door Timothy Jay en Kristin Janschewitz. Voor het onderzoek hebben zij 10.000 gevallen onderzocht van openbaar schelden. Hierin verbinden de onderzoekers de negatieve stigma’s van het schelden met onze manier om ons te uitten met woorden, gevoed door zaken zoals discriminatie en seksuele intimidatie. Volgens het onderzoek heeft schelden echter geen negatieve effecten op het menselijk lichaam of haar omgeving.
Kinderen
Daarnaast wordt er door tegenstanders van schelden vaak gezegd dat het kinderen verpest. Maar het vaak gebruikte zinnetje ‘woorden doen geen zeer’ wordt hier ondersteund door de wetenschap. Er is volgens onderzoek geen wetenschappelijk of sociologisch bewijs dat een woord opzich geen daadwerkelijke schade doet. Dit staat uiteraard los van pesterijen, waar het om meer dan het woord zelf gaat.
Sterker nog, volgens het onderzoek “The Science of Swearing”, waren de meeste van de onderzochte scheldpartijen niet eens uit boosheid, maar juist om een positieve reactie op te wekken, bijvoorbeeld in een humoristische context. Onder Engels sprekende mensen is 0.5 procent van de dagelijks gesproken woorden een scheldwoord. Mensen die als extravert te boek staan, staan ook bekend om het vaker schelden dan anderen.
Beter mens
Eigenlijk zou je kunnen zeggen dat mensen die schelden betere mensen zijn, zij kiezen eerder voor de niet-fysieke oplossing bij confrontatie en er een potje op los schelden, zij zeggen waar het op staat en ondersteunen hun emoties met scheldwoorden, zowel positief als negatief. Omdat deze mensen niet op hun mond zijn gevallen is dit vaak ook te horen aan hun vocabulair, waardoor zij communicatief vaak vaardig zijn en goed verhalen kunnen vertellen.