Een super bloedmaan, de grootste koe ter wereld, en de sterkste biologische substantie: dit jaar verschenen er weer prachtige foto’s in wetenschappelijke onderzoeken en artikels over fascinerende natuurverschijnselen en technologische ontwikkelingen. We verzamelen onze favoriete wetenschappelijke foto’s van 2015, met uiteraard een beschrijving van wat nou eigenlijk op de foto’s in kwestie te zien is.
Super bloedmaan
Jose Antonio Hervas heeft meer dan 200 foto’s samengevoegd om het bovenstaande kunstwerk te creëren: een foto van de bloedmaan die afgelopen september verscheen dankzij een maansverduistering. Pas in 2033 zal er weer een soortgelijke maansverduistering plaats gaan vinden.
Er vind al minstens 150 jaar lang een gigantische storm plaats in de lucht boven Jupiter, twee keer zo groot als onze planeet. De wind kan snelheden bereiken van maar liefst 650 kilometer per uur bereiken, wat twee keer zo snel is als de sterkste orkaan die we ooit op aarde gemeten hebben. Foto’s zoals de foto hierboven kunnen wetenschappers helpen met het begrijpen van weersomstandigheden in de ruimte, maar ook op aarde. De grote vraag blijft echter: waarom kleurt de storm rood? De wetenschappers vermoeden dat het iets met ammonium hydrosulfide te maken heeft, maar de chemische stof is zo instabiel dat het effect lastig is om te bestuderen. Voorlopig blijft het een mysterie..
Lees ook: De beste games van 2015: een jaar vol toppers en teleurstellingen
Dynamische duinen op Mars
Curiosity, de schattige rover die het afgelopen jaar voor de NASA Mars verkende, maakte dit jaar een fascinerende foto van de dynamische duinen rond Mount Sharp. Het is de eerste keer dat we actieve duinen op een andere planeet hebben bestudeerd, en op dit moment is Curiosity samples van de duinen aan het analyseren. Die samples kunnen ons veel leren over de weersomstandigheden op Mars, die ervoor zorgen dat de duinen soms een meter per jaar verplaatsen.
Cataglyphis bombycina
De Cataglyphis bombycina is een mierensoort die voedsel kan zoeken tussen zand dat een temperatuur van maar liefst 70°C bereikt. Dat komt door de glimmende laag die het miertje draagt, waar door het lichaampje koud blijft. Wetenschappers van Columbia University hebben kleine driehoekige haartjes op de rug van de mieren gevonden, die visueel en infrarood licht kunnen reflecteren. Op het buikje van de Cataglyphis bombycina vind je geen haartjes, wat logisch is: het reflecteren van warmte onder de mieren zou ze alleen maar warmer maken.
Lucara Diamond Corp. een Canadees bedrijf dat gespecialiseerd is in het opgraven van diamanten, kwam afgelopen november de jackpot tegen: een 1,111 karaats diamant. De diamant is net iets kleiner dan een tennis bal, en werd gevonden in Botswana. Het is de grootste diamant die in de afgelopen honderd jaar werd gevonden.
Lees ook: De beste smartphones van 2015
Het mag dan niet de mooiste foto van 2015 zijn, maar het was wel een belangrijke foto: de klok van Ahmed Mohamed. Hij bracht zijn zelfgemaakte klok naar school, maar werd vervolgens gearresteerd omdat ze dachten dat de klok een bom was. Vervolgens ontstond er een internationale discussie en was de halve westerse wereld verontwaardigd over wat er met de ijverige jongen was gebeurt, waarna hij bedolven werd met kadotjes en uitnodigingen van grote bedrijven. Achteraf gezien bleek dat hij de klok helemaal niet zelf gemaakt had en dat het allemaal wel mee viel, maar toen was de hele hype al verdwenen…
Nieuwe foto’s van het oppervlak van Pluto tonen een ijzige planeet die verrassend veel op de aarde lijkt. De foto’s werden genomen door het ruimtevaartuig van New Horizon, en laten de bergen rondom Sputnik Planum zien. Ondanks de gelijkenis zijn de gletsjers niet van water maar van stikstof gemaakt.
Kunst in de sneeuw
Een ski-resort in Canada creerde een reusachtig kunstwerk in de sneeuw met sneeuwschoenen en een kompas. Het resultaat was alleen te zien vanuit de lucht, en een kunstenaar genaamd Simon Beck deed er maar liefst 11 uur over in de koude. Hij maakt al tien jaar lang dit soort kunstwerken in de sneeuw.
Lees ook: 5 bijzondere manieren dat smartphones gehackt worden
Het leven op de International Space Station heeft soms zo zijn voordelen: de NASA Astronaut genaamd Scott Kelly maakte deze foto van een aurora. Het rode gedeelte van de aurora wordt veroorzaakt door hooggelegen zuurstofmoleculen uit de atmosfeer van de aarde, die vervolgens op een hoge snelheid samenkomen met geladen deeltjes die uitgezonden worden door de zon.
Deze foto van een wezel die zogenaamd op een specht rijdt was een tijd lang razend populair op het internet, zogenaamd omdat het zo’n schattig beeld is. Stiekem was de wezel waarschijnlijk de specht aan het aanvallen, maar dat maakt het geen minder mooie foto!
Dit jaar moesten we helaas afscheid nemen van Leonard Nimroy, de legendarische acteur die Spock speelde in Star Trek. Vrijwel elke beroemde wetenschapper en acteur plaatste vervolgens een eerbetoon op sociale media, want de rol van Nimroy inspireerde vele huidige wetenschappers in hun carrièrekeuze. De astronaut Terry Virts plaatste deze foto op Twitter vanuit de International Space Station kort nadat het over de geboorteplaats van Nimroy vloog.
Lees ook: 9 redenen waarom we zo van top 10 lijstjes houden
Harig ijs
Het zogenaamde “harige ijs” was een lange tijd een groot mysterie voor wetenschappers, maar dit jaar wist een team van onderzoekers eindelijk de omstandigheden na te bootsen waaronder het speciale ijs ontstaat. De “haren” kunnen slechts 0.2 millimeter dun zijn, en maar liest 20 centimeter lang. Het speciale soort ijs groeit enkel op dood hout en in de omgeving van paddenstoelen.
De droogste plek op aarde komt tot leven
Het Atacama Desert in Chile is één van de droogste plekken op aarde, omdat er vrijwel geen regen valt. Daar kwam dit jaar bijzonder genoeg opeens verandering in, als het gevolg van de effecten van El Niño. Er viel opeens enorm veel regen op één dag, evenveel als er normaal in 14 jaar zou vallen, waardoor er opeens een zee van roze bloemen ontstond.
Een japans attractie park kondigde dit jaar een hotel te gaan openen met enkel robots als medewerkers. De robots kunnen normaal met een klant communiceren, dankzij de nieuwste technieken op het gebied van robots en kunstmatige intelligentie.
Lees ook: Dit zijn de 10 best betaalde professionele gamers
Er zijn dit jaar twee nieuwe spinnen soorten uit de Maratus familie ontdekt in Australië, de “Sparklemuffin” en de “Skeletorus”. Helaas zijn dit slechts koosnaampjes die verzonnen werden op het internet, maar dat maakt de bovenstaande foto van de “Sparklemuffin” er niet minder fascinerend op.
Deze koe genaamd Blosom brak dit jaar meerdere records: de koe is bijna twee meter hoog.
Sterke tanden
De tanden van een limpet, een soort waterslak, bleken dit jaar na onderzoek de sterkste biologische substantie te zijn. De tanden stootten de zijde van spinnen van de troon. De bovenstaande foto laat de enorm kleine tanden zien, die vast zitten aan de tong van de slak.