In eerste instantie klinkt het als een leuke gadget om eens mee te spelen, maar met het steeds heviger wordende natuurgeweld kan deze uitvinding weleens levens gaan redden.
Het idee kwam studenten van de Tsukuba Universiteit in Japan. De universiteit staat slechts enkele kilometers van de Kinugawa rivier, de rivier die verantwoordelijk was voor de overstroming van het nabij gelegen Joso City eerder dit jaar. Het leven met deze dreigende rampen heeft de studenten Aisen Carolina Chacin en Takeshi Ozu bewogen om de gadget te ontwikkelen.
IrukaTact
De studenten hebben een handschoen ontwikkeld die het mogelijk maakt om onder water objecten te kunnen ‘zien’. Dit zou kunnen helpen in een rampgebied met het terugvinden van verloren spullen of beknelde mensen. Het apparaat draagt de naam IrukaTact en is voor iedereen (met een 3D printer) beschikbaar om te zelf te maken. IrukaTact linkt naar de Japanse naam voor de dolfijn. Het geheel ziet er vrij simpel uit, maar de techniek erachter is op zijn minst fascinerend te noemen.
Het werkt door kleine waterstralen op de vingertoppen van handschoen, een Arduino Pro Mini en een MaxBotix MB7066 sensor systeem. Deze combinatie zorgt ervoor dat de gebruiker objecten kan detecteren door feedback die de handschoen krijgt door de terugkerende waterstralen. De stralen gaan automatisch harder naarmate de handschoen dichter in de buurt komt van een solide object. De sensors zijn in staat om objecten tot op 60 centimeter te detecteren, in eerste instantie lijkt het veel door de gebruikte materialen, maar in een rampgebied kan dit bereik weleens tekort schieten.
Mocht je zelf bezig willen met de handschoen, dan kan dat door hier het project en instructies te bekijken.