Draag jij je schoenen ook binnenshuis? Er zijn meerdere onderzoeken gedaan die jou hierover op andere gedachten zullen brengen.
E. coli
Sommige bacteriën zijn goed voor ons, andere niet. Volgens een onderzoek dat is uitgevoerd door de Universiteit van Arizona zitten er 421.000 bacteriën op de gemiddelde schoen. Coliformen, bacteriën uit de coli-groep, komen voornamelijk voor in uitwerpselen en zaten tijdens het onderzoek op 96 procent van de schoenen. Een bekende uit de coli-groep, E. coli zat op maar liefst 27 procent van de schoenen.
Behalve deze bacteriën zaten er ook nog bacteriën op de gemiddelde schoen die onder andere kunnen zorgen voor infecties aan de urinebuis en de luchtwegen. Een deel van deze bacteriën zijn ook nog eens resistent tegen antibiotica.
“We lopen door dingen zoals vogelpoep, hondenpoep en ziektekiemen op de vloer van openbare toiletten, wat allemaal bronnen van E.coli zijn”, aldus professor Kelly Reynolds aan de Universiteit van Arizona. De onderzoekers hebben ook gekeken naar de hoeveelheid bacteriën die overgedragen werden van schoen op vloer, het percentage lag ergens tussen de 90 en 99 procent.
De vloer van een gemiddeld openbaar toilet bevatte volgens dezelfde onderzoekers zo’n twee miljoen bacteriën per 2,5 vierkante centimeter, terwijl een toiletbril slecht 50 bacteriën op dezelfde ruimte bevat.
Gifstoffen
Stoffen die bijvoorbeeld in het regenwater op straat achter blijven kunnen gemakkelijk mee naar binnen genomen worden. Een onderzoek van de Baylor Universiteit in Texas heeft zelfs aangetoond dat asfalt wegen die zijn afgewerkt met kool teer ervoor kunnen zorgen dat mensen die bij deze wegen leven gifstoffen hiervan mee hun huis in kunnen nemen.