Nederland kent al redelijk wat windmolens, helaas is er een groep mensen die iedere verbetering in de weg willen zitten en dan woorden verzinnen zoals ‘horizonvervuiling’. Daar hebben onderzoekers nu een antwoord op bedacht.
Bomen
Een team onderzoekers aan de Ohio State Universiteit is begonnen aan een project waarbij zij onderzoeken of high-tech objecten die enigszins op bomen lijken gebruikt kunnen worden om energie op te wekken als zij bewogen worden door de wind.
Doordat de ‘bomen’ heen en weer bewegen door de wind wordt er elektriciteit opgewekt door het gebruik van elektromechanische materialen zoals polyvinylideenfluoride, dit is een niet-reactief polymeer dat goed tegen hitte kan.
Verloren energie
Naast deze ‘bomen’ zijn de onderzoekers tijdens het project ook bezig om hetzelfde effect te realiseren op gebouwen en bruggen. Ook gebouwen zijn namelijk gevoelig voor wind en bruggen bewegen wanneer wij eroverheen rijden, dit is allemaal verloren kinetische energie als je het de onderzoekers vraagt.
In eerste instantie zal de gewonnen energie de sensoren van stroom voorzien die de structurele integriteit van de gebouwen en bruggen in de gaten houden. Hiermee wordt het gebouw als het ware zelfvoorzienend als het gaat om het bijhouden van behoefte aan onderhoud. Daarna kan de gewonnen energie natuurlijk gebruikt worden om het gebouw van stroom te voorzien, waarmee het nog verder zelfvoorzienend zal worden.
De ‘bomen’ kunnen een goed alternatief vormen voor stroomvoorziening op plekken waar bijvoorbeeld zonnepanelen geen optie zijn.