Het lijkt misschien maar een zucht, maar er zit veel meer achter het reflex waarom wij zuchten. Het is een techniek die het lichaam gebruikt om in leven te blijven en longfunctie op peil te houden.
Een onderzoeksteam samengesteld uit onderzoekers van UCLA en Stanford hebben twee neuronen clusters aangewezen die verantwoordelijk zijn voor het veranderen van een normale ademhaling naar een zucht. Het bijbehorende artikel is gisteren gepubliceerd in de online uitgave van Nature.
Ritme
Volgens Mark Krasnow en Howard Hughes van de Stanford University School of Medicine geeft dit veel informatie vrij over het deel van het brein dat verantwoordelijk is voor het ademhalingsritme. Dit legt ook weer een stukje vrij van het ultieme doel in de neurowetenschap, namelijk het uitvogelen hoe de hersenen gedrag controleren.
Model
Naast dat het verantwoordelijke deel het ritme van onze ademhaling bepaald, kiest het ook de soort adem die wij nemen, bijvoorbeeld tijdens het lachen, huilen, gapen of hoesten. Aan de hand van een muis-model hebben de onderzoekers bij elkaar 400 neuronen gevonden die zich bezig hielden met de ademhaling. Hierbij kreeg het brein van de muis zo’n 40 keer per uur het signaal om te zuchten.
“Een zucht is een diepe ademhaling, maar geen vrijwillige adem. Het begint als een normale ademhaling, maar voordat je uitademt haal je nog eens adem.”, aldus Jack Feldman, professor neurobiologie aan de UCLA.
Longblaasjes
Gemiddeld zucht een mens eens per vijf minuten en dus 12 keer per uur. Het doel ervan is het opblazen van de longblaasjes die verantwoordelijk zijn voor de opname van zuurstof. Soms vallen deze blaasjes dicht en deze zijn weer open te krijgen door te zuchten. Het kan dus gebeuren dat je longen ermee ophouden goed te functioneren als je een lange tijd achter elkaar niet zucht.
Aandoeningen
Het stimuleren van zuchten kan voor sommige mensen die dat niet zelfstandig kunnen van levensbelang zijn. Aangezien de onderzoekers nu weten waar ze moeten zoeken kan dit goed nieuws betekenen voor de verschillende longaandoeningen. Zuchten helpt daarnaast ook nog eens tegen angstaanvallen en stress.
De hoe en waarom mensen zuchten bij verschillende emoties zoals opluchting of ongeloof blijft vooralsnog een raadsel voor de onderzoekers.