Deze week was het dan eindelijk zover: Deadpool is nu te zien in de bioscoop, tot de grote vreugde van comic fans. Na misschien wel de beste marketing campagne die we ooit voor een film gezien hebben kon de film bijna alleen maar teleurstellen, maar na het verlaten van de bioscoop konden we de constante grijns gelukkig niet van ons gezicht af krijgen.
Pas op: als je totaal onbekend met Deadpool bent dan zal deze review lichte spoilers bevatten.
Wie is Deadpool?
Als je echt alles over Deadpool wilt weten dan verwijzen we je graag door naar onze special, maar voor deze review zullen we je even up to speed brengen: Wade Wilson (Ryan Reynolds) is een voormalig lid van de Special Forces, een groep speciale getrainde militaire eenheden. Om geld te verdienen werkt hij als huurling: voor een mooi bedrag haalt hij slechteriken voor je neer, of desnoods gewoon mensen waar je een hekel aan hebt, het ligt maar net aan hoe goed je betaalt. Zijn leven verandert echter totaal wanneer hij de lokale call girl Vanessa Carlysle (Morena Baccarin) ontmoet, want de twee vallen als een blok voor elkander. Tot het moment dat Wade opeens ontdekt dat hij kanker heeft, uitgezaaid naar zijn lever, longen, prostaat en brein. Hij weigert Vanessa toe te laten kijken hoe hij weg kwijnt, dus hij onderneemt actie: Wilson ondergaat een gevaarlijke experimentele procedure, welke zijn kanker geneest door mutant genen te unlocken.
Lees ook: Alles dat je moet weten over Deadpool, de meest gestoorde superheld van Marvel
Helaas is de dokter die het experiment overziet, Ajax (Ed Skrein), extreem sadistisch, en samen met zijn hulpje Angel (Gina Carano) creëren ze als het ware supermenselijke slaven. Het maakt ze niet uit hoeveel pijn de patienten leiden, en de gevoelloze Ajax vindt het buiten gewoon leuk spelletjes te spelen met zijn proefpersonen. Na enkele gefaalde pogingen weet Ajax de mutant genen in Wade Wilson te activeren, maar Wilson moet er wel een verschrikkelijke prijs voor betalen: zijn hele lichaam, inclusief zijn gezicht, is verminkt tijdens het proces. Hij is echter wel vrijwel onsterfelijk, want elke afgeschoten lichaamsdeel groeit binnen korte tijd terug en kogels doen hem niks meer. Toch is hij niet gelukkig, want hij is bang dat Vanessa hem niet meer terug wilt hebben met zo’n uiterlijk. Zijn doel na het ontsnappen uit het experiment is duidelijk: hij moet de verdwenen Ajax vinden om zijn uiterlijk weer terug te krijgen, of minstens de gestoorde dokter een pijnlijke dood te zien sterven. Dat is kort samengevat de synopsis van Deadpool, een verhaal dat de meeste fans al wel zullen kennen uit de comics.
Lange ontwikkeling
Even een stapje terug: Deadpool is al sinds 2006 in ontwikkeling, na een teleurstellend optreden van de superheld in X-Men: Origins. Het had niet veel gescheeld of er was nooit een film gekomen, maar dankzij de fans is het toch nog goed gekomen. In 2014 lekten test-beelden die Deadpool regisseur Tim Miller had opgenomen om de hoge bazen bij Fox te overtuigen. Fans waren zo unaniem enthusiast na het zien van de gelekte beelden dat de film alsnog het groene licht kreeg. De vraag is nu natuurlijk: Is Deadpool net zo komisch en spectaculair als die gelekte beelden? Het antwoord is ja, en dat weet de film nog eens twee uur lang vol te houden ook.
Lees ook: The Avengers: De geschiedenis van Ultron
Verfrissend
De afgelopen jaren werden we eerlijk gezegd een beetje moe door alle superhelden films waarmee we worden overspoeld. Ze zijn allemaal absoluut vermakelijk, maar vaak nemen de personages zichzelf veel te serieus en voeren clichés de boventoon. Ant-Man gaf al een nieuwe komische twist aan de standaard superheld-film, en Deadpool laat al helemaal zien dat het ook anders kan. Schrijvers Rhett Reese en Paul Wernick hebben zoveel zelfspot en satire in de film gestopt dat je constant met een grote grijns op je gezicht zit te kijken. Zoals de lezers van de comics zullen weten breekt Deadpool geregeld de vierde muur: hij is zich er bewust van dat hij een comic personage is, en praat geregeld met de kijker/lezer. De schrijvers hadden dat constant kunnen gebruiken voor een flauwe komedie, maar het verhaal van deze film is nog verrassend emotioneel ook. De genial reclame waarin werd beweerd dat Deadpool gewoon een romcom is klopt toch een beetje.
Neem echter vooral niet je vriendin of je kinderen mee, want Deadpool is schokkend grof. De film weet goed gebruik te maken van zijn 18+ rating: constante grappen over seks, vloeken, en grafische gevechten komen constant voorbij. De humor is het beste ingredient van deze film, maar de grote kracht van Deadpool is dat de film boven standaard komedies weet uit te stijgen dankzij schitterende beelden, scherpe afwisseling, en strak geregisseerde actie scenes. Het enthousiasme en de passie van Ryan Reynolds komt overal naar voren: je merkt duidelijk dat de mensen achter deze film er echt iets moois van wilde maken, in plaats van een zichzelf veel te serieus nemende cash-in.
Lees ook: Laatste Batman v. Superman Trailer: Batman gaat los!
Laat het maar aan Reynolds over om de draak met zichzelf te steken: de film zit tjokvol met verwijzingen naar zijn eerdere gefaalde rollen in superhelden films, en andere populaire films en acteurs ontkomen ook niet aan de vernietigende grappen van Deadpool. Ook Fox niet: Deadpool klaagt geregeld dat zijn film geen groot budget heeft gekregen, en dat hij daarom bijvoorbeeld maar twee X-Men kon krijgen. Elk moment waarop het leek dat de humor iets teveel werd of dat een scéne te lang duurde, wisselde de film van perspectief of gebeurde er iets nieuws waardoor de hele zaal weer dubbel lag van het lachen. Wat wil je nog meer?
Conclusie
Deadpool is zo’n ijzersterke film omdat het project van Tim Miller en Ryan Reynolds juist een antwoord is op het superhelden-genre, in plaats van een kopie. Het team weet precies wat hun sterke en zwakke punten zijn, en ze spelen daar precies op in. De geweldige en scherpe humor wordt vlot afgewisseld met genadeloze actie, met onder andere Colossus en Negasonic Teenage Warhead. Voor sommige kijkers zullen de extreme grappen en beelden misschien te ver gaan, maar iedereen die daar doorheen kan kijken zal twee uur lang plat liggen van het lachen. Deadpool is een meesterwerk waar echt passie in zit, en misschien wel de beste superhelden film van de afgelopen jaren. Op naar deel twee!