Apple CEO Tim Cook heeft in een open brief aan Apple gebruikers laten weten dat het bedrijf zich flink zal verzetten tegen de uitspraak van de rechter, wat Apple er toe zou verplichten om de FBI te helpen met het uitlezen van de iPhone 5c die gebruikt werd door de San Bernadino schutter Syed Farook. Cook geeft aan dat het op dit moment tijd is voor een publieke discussie over dit soort zaken en hij wil met de brief aan Apple klanten duidelijk maken wat er op het spel staat.
Smartphones onderdeel van ons leven
Tim Cook begint zijn brief met het aanstippen van het belang van smartphones tegenwoordig, dat een smartphone onderdeel van ons leven is geworden. Veel mensen bewaren privézaken op hun smartphone zoals foto’s, muziek, notities, conversaties en afspraken. Tim Cook geeft dan ook an dat encryptie van die privé data een must is als het aankomt op het veilig bewaren van deze data.
Lees ook: 16-jarige gearresteerd voor hacken en lekken van FBI data
Vlak na de gebeurtenissen in San Bernardino waren de medewerkers van Apple en Tim Cook zelf “geschokt en kwaad” en Apple werkte dan ook volledig mee met dagvaardingen en huiszoekingsbevelen. Apple heeft zelfs medewerkers beschikbaar gesteld die de FBI konden begeleiden over hoe ze deze zaak moesten aanvliegen. Maar dit is het punt dat Apple een grens moet trekken volgens Cook.
“Wij hebben zeer veel respect voor de professionals bij de FBI en wij geloven in hun goeie intenties. Wij hebben ook tot op dit moment alles gedaan wat we binnen onze macht (en de wet) konden doen. Maar nu zijn we op het punt gekomen dat de overheid ons vraagt om iets te doen, wat we simpelweg gewoon niet kunnen doen en wat wij te gevaarlijk achten om zomaar te doen. Ze hebben ons gevraagd een ‘backdoor’ te bouwen voor de iPhone.
Om precies te zijn, heeft de FBI ons gevraagd een nieuwe versie te maken van het iPhone besturingssysteem, een versie die diverse belangrijke beveiligingsprotocollen omzeilt. Vervolgens willen ze dat wij dit besturingssysteem installeren op een iPhone die gevonden is bij het onderzoek rondom de schietpartij. In de verkeerde handen zou deze software -die momenteel nog niet bestaat- het mogelijk maken om elke iPhone te unlocken wanneer iemand deze in zijn bezit heeft.“
Een loper
Vanuit de Amerikaanse overheid komen er argumenten naar buiten dat het uitzetten van bijvoorbeeld de functionaliteit, die de iPhone blokkeert na meerdere verkeerde inlogpogingen maar één keer gebruikt zouden kunnen worden. Cook is daar kort en duidelijk over want het is volgens hem “simpelweg niet waar.” Hij verteld dat wanneer het eenmaal gebouwd is, deze sleutel continu gebruikt kan blijven worden. “In de echte wereld zou het vergelijkbaar zijn met een loper, die het mogelijk maakt miljoenen sloten op te maken. Niet alleen van een restaurant maar ook van een bank, winkel of zelfs huizen.” aldus Tim Cook.
Cook sluit de brief af door te zeggen dat het besluit om deze uitspraak aan te vechten niet zo simpel genomen is. Ze gaan het gevecht aan “met een gigantische lading respect voor de democratie en veel liefde voor ons land.” Aan het eind van de rit is Apple vooral bang dat dit soort uitspraken en eisen de vrijheid en rechten ondermijnen die de overheid juist hoort te beschermen.