Het komt vaak op onhandige momenten voor, zoals wanneer je op de weg probeert te letten tijdens het autorijden, of een boek leest. Het komt uit het niets en blijft soms nog best lang hangen, maar hoe komt het en kun je er iets aan doen?
Caffeïne
Helaas is er geen definitief antwoord voor, maar zijn er wel verschillende theorieën. Dr. Wayne Conrblath van de Univeristeit van Michigan zegt bijvoorbeeld dat minder koffie drinken de sleutel kan zijn om de irritante zenuwtrekjes te stoppen. Caffeïne zorgt ervoor dat het lichaam verschillende stoffen aanmaakt zoals serotonine en noradrenaline. Beide neurotransmitters staan ook in contact met de spieren in je lichaam en verhogen de reactiviteit van deze spieren.
Stress
Naast caffeïne kan ook stress een factor zijn. Stress zorgt er namelijk voor dat er meer adrenaline aangemaakt word en ook dit kan zorgen voor extra spanning op de spieren. Daarnaast is er ook een connectie tussen een gebrek aan slaap en de zenuwtrekjes in het ooglid, waar stress natuurlijk weer een grote factor in kan zijn.
Alcohol
Volgens de Mayo Clinic in de Verenigde Staten zou eigenlijk alles wat slecht voor je is zulke zenuwtrekjes kunnen veroorzaken. Onder deze zaken verstaan zij de consumptie van alcohol, roken, fysieke uitputting en irritatie van het oogoppervlak.
Blefarospasme
Pas als twee ogen last hebben van de zenuwtrekjes is er een naam voor, namelijk Blefarospasme, ook wel ooglidkramp genoemd. Helaas weten onderzoekers nog niet exact wat de onderliggende reden is voor al dit (oog)leed, maar zolang je alle bovenstaande dingen mijd zul je er hopelijk geen last meer van hebben. Mocht je een sneller resultaat willen, dan is het ook te behandelen met Botox, dit onderdrukt namelijk de spasmen van het spiertje.