Veel mensen kunnen niet zonder muziek, het helpt hen ontspannen en kunnen soms geheel verdwalen in een goede solo of beat. Nu kan muziek ook daadwerkelijk verslavend worden met de nieuwe oordopjes van Nervana.
Het bedrijf in Florida heeft namelijk een apart soort oordopjes ontwikkeld die de ervaring van muziek luisteren nog net een stukje verder brengt. De oordopjes zorgen er namelijk voor dat de hersenen meer dopamine aanmaken, waardoor je extra van de muziek kan genieten.
Dopamine
Dopamine zorgt voor het gevoel van blijdschap en genot. Het speelt een grote rol in de hersenen als het gaat om het beloningssysteem. Normaal gesproken wordt de stof aangemaakt na het eten van bepaalde voeding of een lichamelijke inspanning. Het speelt echter ook een grote rol in het verkrijgen en onderhouden van een verslaving, waar muziek op deze manier ook een deel van kan gaan uitmaken.
Lees ook: Ben jij gemakkelijk verslaafd? Geef je ouders de schuld
Zwerfzenuw
Muziek heeft de kracht al om ons een goed gevoel te geven, maar met deze nieuwe oordopjes kan het dus daadwerkelijk een verslaving worden. De oordopjes zorgen met een signaal naar de nervus vagus voor de aanmaak van extra dopamine. Deze zenuw wordt ook wel de zwerfzenuw genoemd en vind zijn oorsprong in de hersenen en niet het ruggenmerg.
Nervana
De oordopjes van Nervana gaat aanvankelijk 299 dollar kosten en zal in de loop van het jaar verkrijgbaar zijn. Ook al balanceren de oordopjes op het randje van wat zomaar verkocht mag worden, zal de Amerikaanse Food and Drug Administration er niet aan te pas komen. Dit komt omdat het een “gezondheid en welzijn apparaat” is en niet onder de autoriteit van de FDA valt. Het nadeel hieraan is dat het niet helemaal duidelijk is of het gezond is om de oortjes constant te gebruiken.
Lees ook: Onze hersengolven synchroniseren met de muziek waar we naar luisteren
De oordopjes zijn ook nog niet officieel gereviewed door andere partijen, maar de gebruikerservaring van mensen die de oordopjes hebben geprobeerd beloven veel goeds over de daadwerkelijke werking ervan.