De ontwikkeling in de medische wereld gaat non stop door. Een transplantatie van eigen huid van de ene plek op je lichaam naar de andere plek is de normaalste zaak van de wereld. Voor grote oppervlakken is het natuurlijk veel moeilijker om deze van eigen huid te voorzien. Wanneer iemand bijvoorbeeld zijn arm of been verloren is en daar een prothetische voor terug krijgt is het natuurlijk wel fijn als deze zo echt mogelijk lijkt en zelfs voelt.
Drie dimensies
Koreaanse onderzoekers hebben nu een methode gevonden om een artificiële huid in drie dimensies te laten voelen. De huid is gemaakt van een reeks microscopische koepels die in elkaar haken en vervormen wanneer ze ingedrukt worden. Het kan de intensiteit, locatie en directie van de druk detecteren of het nu van een voorwerp of een zuchtje wind is.
Menselijke huid
De onderzoekers namen een voorbeeld aan de microstructuur van samen gehaakte ribbels in de menselijke huid, die zorgen voor het waarnemen van bijvoorbeeld vibratie, scheren, spanning en hitte. Ze hebben deze structuur zo goed mogelijk na proberen te maken met een samenstelling van twee patronen met koolstofvezel Nano- buis composiet filmlaag met daarop samen gehaakte zeshoekige microkoepel rijen.
De onderzoekers plaatsten de rijen op menselijke huid bij de arm en pols en ondervonden dat de huid niet accuraat genoeg was om het gevoel van de menselijke huid na te bootsen. De huid kon echter wel het verschil bepalen tussen verschillende bewegingen en aanrakingen. Het reageerde ook op het strekken en draaien van de huid en nam temperatuurverschillen waar.
Het is mogelijk om de huid nog gevoeliger te maken door andere onderdelen van de menselijke huid na te bootsen. In de toekomst kunnen we dus verwachten dat een prothetische arm of been als echt gaat lijken en voelen.