Samsung kondigde een paar maanden geleden al haar partnership met Oculus aan, het bedrijf achter de beroemde virtual reality bril genaamd de Oculus Rift. De eerste bril die uit de samenwerking voortkomt is nu te koop: De Samsung Gear VR. Wij vertellen je alles wat je moet weten over dit verbazingwekkende product.
De Samsung Gear VR is een virtual reality bril voor je telefoon. Verwacht dan ook niet de performance en ervaring van een “echte” virtual reality headset zoals de Oculus Rift en Project Morpheus, de veelbelovende bril van Sony. De Gear VR is niet gericht op de hardcore gamers maar op iedereen. Je hebt alleen telefoon nodig en de bril. De eerste versie heet de Gear VR Innovator Edition, en is gericht op het spectaculair weergeven van videos en films. Beiden kunnen in 3D afgespeeld worden, en zorgen voor een immersieve ervaring. De bril slikt microSD kaartjes en heeft al een aantal video’s en filmtrailers geinstalleerd bij aankomst.
Samsung’s bril is gefocust op entertainment, en niet op games. Waar je met de Oculus Rift intense tochtjes kan maken door virtuele werelden, kan je met de Gear VR naar Cirque de Soleil en 3D-muziekvideo’s van VEVO kjken. Samsung hoopt meer content te kunnen leveren door middel van een speciale camera, die in 360 graden kan filmen, en binnenkort verkrijgbaar zal zijn.
Een groot minpunt van de Samsung Gear VR is dat alleen Samsung’s eigen Note 4 erin past. De Note 4 heeft een krachtige Snapdragon 805 processor die glasheldere beelden kan weergeve in 3D, op het prachtige Quad HD scherm. Of de Gear VR in de toekomst ook met andere telefoons gaat werken is onduidelijk, maar in deze versie past dus alleen de Note 4.
Daar heb je dus gelijk één van de grootste nadelen van de Samsung Gear VR mee te pakken. Je hebt er een specifieke telefoon voor nodig. Hierdoor wordt het aantal potentiele geinteresseerden kleiner, en dan hebben we het nog niet eens over het prijskaartje gehad, want die is niet mis. De Samsung Gear VR Innovator edition gaat verkocht worden voor maar liefst 200 dollar, en dan heb je nog niet het speciale bluetooth headsetje dat erbij gebruikt kan worden. Voor een gaming virtual reality bril zal 200 dollar misschien nog een aanvaardbare prijs zijn, maar een aankoop van een bril die alleen videos en films kan afspelen op slechts 1 apparaat is moeilijk te rechtvaardigen met zo’n prijs. Ookal kan de Gear VR meer, toch is de vergelijking met Google Cardboard niet te ontwijken. Google Cardboard is een virtual reality bril gemaakt van karton, die je zelf kan vouwen of kan bestellen. Het is slechts een experiment, maar als je het vergelijkt met de Gear VR is het prijskaartje van 200 dollars toch erg pijnlijk.
Toch is het niet één en al ellende: De Gear VR is een eerste poging van Samsung om dé virtual reality bril te maken, en is toegankelijk voor iedereen. Dit schept hoop voor de toekomst van Virtual Reality, en betekent dat die toekomst niet meer ver weg is. Ook laat Samsung weten dat ze bezig zijn met games voor de headset. Het is maar de vraag hoeveel games erop gaan werken, gezien de spelletjes dan specifiek voor de headset moeten worden ontwikkelt. Toch is het interessant om te zien wat bedrijven kunnen met de technologie. Maar of je nu al geluk toe moet happen? Dat betwijfelen we.
[…] Noah Korevaar, Geekly (2014). Alles wat je moet weten over de Samsung Gear VR. Geraadpleegd op 8 januari 2015, van http://geekly.nl/1110/alles-wat-je-moet-weten-de-samsung-galaxy-gear-vr-de-virtual-reality-bril-voor… […]