Iedereen die met enige regelmaat een eitje openbreekt heeft het weleens gezien, het witte draadje dat aan weerzijde van het eidooier voorkomt. Maar wat is het eigenlijk?
Het zou misschien aannemelijk zijn dat het draadje bijvoorbeeld een navelstreng zou zijn aangezien het draad zich zo strak tegen het eidooier aanzit. Maar nee, het heet het hagelsnoer, ook wel chalaza op zijn Grieks.
Eidooier
Het hagelsnoer is eigenlijk een soort opgedraaide slijmstof dat bestaat uit een speciale vorm van proteïne. Het zit bevestigt aan beide kanten van de eidooier en aan de schil. Het doel van het hagelsnoer is zorgen dat de eidooier in het midden van het ei blijft zitten. De dooier wordt normaliter gebruikt als voedsel voor het embryo dat erin groeit.
Lees ook: Wat is dat stukje tussen twee pindahelften eigenlijk?
Vers
Gelukkig is het hagelsnoer gewoon eetbaar en deze hoeft daarom niet verwijderd te worden voordat het ei geconsumeerd wordt. Sterker nog, een goed zichtbaar hagelsnoer betekent dat je te maken hebt met een vers ei. Het hagelsnoer wordt namelijk minder sterk en daarbij ook minder zichtbaar naar mate de tijd verstrijkt.
ik haal het altijd weg nu weet ik wat het is