Het zou ons eigenlijk niet meer moeten verbazen, maar wetenschappers zijn er in geslaagd een volledig functionerend stukje huid van een muis te ‘groeien’ in een laboratorium.
Hetgeen dat dit stuk huid bijzonder maakt is dat de huid die de wetenschappers hebben gemaakt volledig functioneert. Tot nu toe was het mogelijk om huid te groeien in een lab als iemand bijvoorbeeld ernstig verbrand is, maar dit is een versimpelde versie van de normale huid. Deze huid is bijvoorbeeld niet in staat haar te groeien waar dit nieuwe stukje huid dat wel kan, dit zal het herstelproces van onder andere brandwonden flink verbeteren.
Huidlagen
Het onderzoeksteam onder leiding van Takashi Tsuji van het RIKEN Center for Developmental Biology in Japan zijn erin geslaagd het stukje huid te groeien met behulp van stamcellen van volwassen muizen. De huid bestaat net als natuurlijke huid uit drie lagen inclusief het onderhuidse vet. Hierdoor is de huid ook in staat om haar te groeien en zichzelf gezond te houden.
Stamcellen
De stamcellen zijn afgenomen uit het tandvlees van de muizen en zijn uiteindelijk gebruikt om huidcellen van te maken. In plaats van de cellen gewoon te laten groeien, hebben de onderzoekers de cellen in pluripotente staat gebracht zodat deze zich kunnen vormen tot iedere soort cel dat aanwezig is in zijn ouder. Dit lijkt op de manier van groeien dat ook te zien is in een embryo, maar dan zonder extra weefsel zoals de placenta.
Transplantatie
Vervolgens werden de clusters cellen geïmplanteerd in muizen die niet in staat zijn om antilichamen aan te maken om te cellen af te stoten. Hierdoor vormden de clusters zich tot huidcellen en konden deze gebruikt worden om in delen getransplanteerd te worden naar andere muizen.
Toekomst
Deze stap kan erg goed nieuws betekenen voor onder andere brandwondenslachtoffers mocht het eenmaal in de praktijk worden toegepast. Behalve de directe oplossingen voor deze patiënten kan het ook een uitkomst bieden op dierproeven bij het testen van cosmetica. Maar zoals bij veel van dit soort stappen zal het helaas nog wel even duren voordat de techniek te gebruiken is op de mens.