Google is sinds 2010 begonnen met het zelf ontwerpen van smartphones welke draaien op hun eigen besturingssysteem, Android genaamd. Hiermee wilde het bedrijf laten zien wat mogelijk was in combinatie met Android en goede hardware voor een redelijke prijs. Maar wat is nu de meerwaarde van deze smartphones?
Updates
Wanneer je een Nexus toestel hebt welke jonger is dan twee jaar wanneer een nieuwe Android versie wordt aangekondigd ben je bijna voor 100% gegarandeerd dat je deze update binnen twee á drie maanden krijgt als OTA update. En mocht je hier niet op willen wachten is het ook mogelijk om deze update via adb op je apparaat te sideloaden. Daarbij is dit ook mogelijk met developer previews zoals bij Android N. Erg handig dus voor wanneer je nooit zo goed kunt wachten op nieuwe Android versies!
Beveiliging
Ook is het zo dat wanneer je Nexus telefoon jonger is dan twee jaar er elke maand een kleine update wordt uitgebracht voor een betere beveiliging van je smart device. Het is namelijk zo dat er continu gekeken wordt naar de problemen die er zijn omtrent beveiliging van Android, en wanneer dit opgelost kan worden dan wordt deze oplossing toegevoegd aan de maandelijkse update van je Nexus. Zo is het dus altijd zo dat je smart-device beschermd is tegen de meeste recente beveiligingsproblemen zoals het Stagefright lek. Andere apparaten kunnen dit ook krijgen, maar dit gaat lang niet zo snel en zo veel als bij Nexus apparaten.
Lees ook: Stagefright 2.0: Je MP3’s zijn aan de beurt
Google integratie
Aangezien de Nexus-lijn en Android beide producten zijn van Google en zij natuurlijk nog veel meer diensten hebben is er geprobeerd om te zorgen dat je deze zo goed mogelijk kunt gebruiken. Zo worden de Nexus apparaten standaard geleverd met Google Now launcher ingesteld als launcher. Ook is er een apart menu binnen instellingen van Google zelf om instellingen van Google diensten zoals Google Now in te stellen. Binnen locatie-instellingen staat ook een optie om Google locatiegeschiedenis aan of uit te zetten. Dit maakt dat je erg makkelijk bij zulke instellingen kunt komen zonder daar heel veel moeite voor hoeft te doen.
Geen Bloatware
Google heeft geen eigen skin die over Android heen gegooid wordt, daarom heet dit stock Android. Daarbij komt dan ook dat er geen apps opstaan die je helemaal niet nodig hebt zoals Samsung Push welke standaard meegeleverd wordt op Samsung apparaten. Dit maakt dat je geen – of amper, afhankelijk van je gebruik/interesse van Google diensten – apps hebt die je liever niet op je telefoon wilt hebben staan. Zo ben je dus verzekerd van een apparaat dat niet langzamer wordt door alle onzin die er bij op staat welke je niet kunt verwijderen.
Lees ook: 5 manieren om het geheugen van je smartphone op te schonen
Goede hardware voor een schappelijke prijs
Een ander doel van de Nexus-lijn is een goede prijs-kwaliteit verhouding. Dit maakt dat er bij deze toestellen altijd goede en bijdetijdse hardware in zit zonder dat deze apparaten uitzonderlijk duur worden terwijl je geen waar krijgt voor je geld. Zo kun je dus prima een Nexus telefoon kopen zonder dat je bang hoeft te zijn dat deze over een jaar niet meer goed werkt en dat je weer een andere nieuwe en dure telefoon hoeft te kopen.