Wetenschappers van de universiteit Twente zeggen een onkraakbare bankpas te hebben gemaakt door gebruik te maken van kwantumfysica. Ja je leest het goed, kwantumfysica.
Maak het en kraak het
Een beetje Geek weet dat alles wat gemaakt is door mensen, gekraakt kan worden door mensen. Continu proberen kwaadwillenden gaten te vinden in huidige beveiligingsvormen. Zo is de magneetstrip op je bankpas al vervangen door een chip met een kleine microprocessor en een geheime code. Helaas kan al worden gesteld dat ook deze vorm van beveiliging niet geheel veilig is gebleken. Er mag dus weer gezocht worden naar een andere beveiliging van het plastic betaalkaartje.
Verf vol nanodeeltjes
Het onkraakbare pasje is volgens de wetenschappers bedekt met een flinterdun laagje verf waarin miljoenen nanodeeltjes zitten. Deze nanodeeltjes worden met een patroon op het pasje bevestigt waardoor er een soort code ontstaat. Wanneer er een lichtdeeltje in het verflaagje gestuurd wordt, weerkaatst het licht tussen de nanodeeltjes heen en weer, tot het ontsnapt. Een bank kan voor iedere transactie een uniek patroon van lichtdeeltjes de verf in sturen en vervolgens kan er bij het ontsnappen van de lichtdeeltjes gelezen worden of het patroon klopt doordat er ook weer een uniek patroon uit komt.
Licht met minder fotonen
Mijn eerste gedachte toen ik dit las; dit is makkelijk te kraken. En dat blijkt ook te kloppen. Wanneer een bank normaal licht gebruikt met veel meer fotonen dan licht stipjes kan een kwaadwillend persoon het ingaande stipjespatroon opmeten en het juiste stipjespatroon terugsturen met bijvoorbeeld een projector. Hierdoor zou er bij de bank geen verschil worden gemeten en kan het pasje gewoon worden goedgekeurd. De onderzoekers hebben echter nog een stap verder genomen. Ze zijn op zoek gegaan naar de oplossing voor dit probleem in de kwantumfysica. Exacter uitgelegd; het gegeven dat een lichtdeeltje zich op meerdere plaatsen tegelijkertijd kan bevinden. Hier door is het mogelijk een patroon de verf in te sturen die minder fotonen heeft dan licht stipjes. Dit maakt het opmeten van het patroon onmogelijk doordat er te weinig fotonen zijn.
Wanneer dit project zo ver is dat we de bankpas op de markt gaan zien is nog niet duidelijk. Dit systeem ook bij andere passen ingezet worden zoals de ID-kaart.