Veel mensen vinden het geluid van hun eigen stem niet om aan te horen als zij het op bijvoorbeeld een opname horen. Dat is best vreemd aangezien we eigenlijk de hele dag naar onszelf luisteren, wat maakt dan het verschil?
Het zit in ieder geval allemaal tussen onze oren, dat is zeker, maar dat zegt niet dat onze hersenen ons voor de gek houden. Het komt door de vorm van ons schedel waardoor wij onze eigen stem vervormd te horen krijgen. Bij een opname is dit niet het geval en horen wij onze stem zoals andere mensen het horen.
Geluid
Als wij praten moet het geluid buitenom maar onze oren toe in twee verschillende banen middels luchtgeleiding, waarbij het geluid zich via de lucht verplaatst. Daarnaast vind er ook botgeleiding plaats waarbij het geluid zich via het bot in ons schedel verplaatst. Het verschil tussen de verschillende geleidingen in mate van waarnemen is dat botgeleiding lagere frequenties verplaatst naar het binnenoor dan dat luchtgeleiding doet. Bovendien wordt er bij botgeleiding geen gebruik gemaakt van het trommelvlies en de middenoorbeentjes.
Botgeleiding
De extra geleiding via het bot maakt het zo dat onze stem als wij praten heel anders wordt waargenomen door onze hersenen dan wanneer wij dit terug luisteren op een opname. Door de toevoeging van de lagere frequenties via het bot klinkt onze stem dus lager dan dat het werkelijk is. Dit stemgeluid komt ons in eerste instantie niet bekend voor als onze eigen stem en dit wordt vaak nauw gevolgd door afschuw.
Wetenschap
Uiteraard zijn er al meerdere wetenschappelijk onderzoeken gedaan naar dit fenomeen. Zo is er een onderzoek geweest eind jaren 60 van de vorige eeuw waarbij slechts 38 procent van de proefpersonen hun eigen stem direct herkende op een opname. In recentere onderzoeken was dit percentage veel hoger, tot wel 96 procent. De reden waardoor dit is verbeterd heeft te maken met technologische vooruitgang. Door de komst van videocamera’s en smartphones is het gemakkelijker om jezelf terug te luisteren.