Google heeft zojuist een vorm van kunstmatige intelligentie onthuld die zelf muziek kan maken. Het resultaat kun je hier bewonderen.
Google Magenta
Google’s grote I/O conferentie is nog maar net achter de rug, maar toch heeft het bedrijf vandaag alweer een nieuw project aangekondigd: Magenta. Het bedrijf heeft namelijk een nieuwe techniek gedemonstreerd waarmee het kunstmatige intelligentie muziek en andere kunst leert maken. Het project zal officieel pas op 1 juni gelanceerd worden, maar Google gaf bezoekers van het Moofgest festival in Amerika alvast een voorproefje. Google Magenta is een experiment van Google Brain AI, een divisie binnen het gigantische bedrijf dat verantwoordelijk is voor de vele toepassingen van kunstmatige intelligentie in de diensten van Google. Denk aan Photos, Inbox en Google Translate, maar ook Google Now en Google Home. De ontzettend belangrijke ontwikkelingsgroep van Google heeft nu op basis van hun eigen open-source machine learning technieken computers dus getraind om zelf kunst te maken. Het doel van het bijzondere experiment is om uit te vinden of dat überhaupt mogelijk is, en of een computer zulke zweverige en vage termen wel kan begrijpen.
Andere kunst nadoen is niet zo moeilijk voor een computer, het gaat er juist om dat de kunstmatige intelligentie uit zichzelf met nieuwe kunst op de proppen komt. Google is lang niet het eerste bedrijf dat zoiets probeert en op het eerste oog lijken de op Moogfest gepresenteerde resultaten ook niet bijzonder te verschillen van andere soortgelijke initiatieven. Het hele idee achter Magenta is dat je het eerst een training set met kunst geeft, dus bijvoorbeeld 50 nummers die je mooi vindt. Vervolgens kan de kunstmatige intelligentie dan zelf op basis van een paar noten die je invoert zelf een nummer maken. Magenta’s visie van hoe een nummer er uit ziet wordt dan dus geheel gebaseerd op die vijftig nummers. Als gebruiker kun je wel bepaalde instellingen veranderen, zoals bijvoorbeeld hoe complex de nummers moeten worden en hoe creatief of juist safe Magenta moet werken. Je kunt hieronder het eindresultaat bewonderen. Indrukwekkend, of weet Google hier niet te verbazen?