Een goede nachtrust zorgt ervoor dat wij de dingen dat wij hebben geleerd goed opslaan. Japanse onderzoekers van het RIKEN Brain Science Institute hebben nu onderzocht hoe deze nieuwe herinneringen opgeslagen worden.
Het onderzoeksartikel hierover is gepubliceerd in de Science magazine uitgave van 26 mei. Het onderzoek laat de betreffende verbindingen zien die invloed uitoefenen op de mate waarop ons geheugen functioneert tijdens de diepe slaap.
Onderzoek
De onderzoekers hebben een manier bedacht waarbij zij het behoud van geheugen konden inschatten wanneer muizen nieuwe voorwerpen in hun omgeving ontdekken. Eerst verkende de muizen nieuwe objecten in twee kamers met gladde vloeren. Vervolgens werd de vloer van één kamer veranderd naar een textuur, hier leken de muizen met een normaal slaappatroon minder geïnteresseerd in de kamer met de gladde vloer omdat zij deze nog herkende. Dit werd gedurende twee dagen in de gaten gehouden.
Bewegingsschors
Om erachter te komen welk deel van de hersenen verantwoordelijk is voor het opslaan van deze herinneringen schakelden de onderzoekers het neurale ‘top-down’ pad van het bewegingsschors tijdelijk uit tijdens de diepe slaap. Het bewegingsschors bevindt zich in het achterste gedeelde van de frontale kwab van de hersenen.
Top-down
Bij het ‘top-down’ principe treedt in werking bij het waarnemen van bepaalde zaken, zoals textuur. Hierbij is een signaal nodig van het ‘hoger’ gelegen deel in het bewegingsschors naar een lager gelegen deel dat zich bezighoudt met het verwerken van aanraking. Het ‘top-down’ principe heeft het team al in een eerder onderzoek aangedaan, maar het was eerder nog niet met het vastleggen van herinneringen gerelateerd. Bij dit onderzoek proberen de onderzoekers uit te zoeken of hetzelfde principe geldt voor de herinnering van een textuur in plaats van alleen de registratie van de aanraking.
Lees ook: Zo leer je iedere vaardigheid twee keer zo snel
Slaappatroon
Wanneer de onderzoekers het slaappatroon van de muizen flink inkortte bleken de muizen de kamer met de getextureerde vloer minder vaak te verkennen binnen het tijdsbestek van twee dagen. Wanneer het ‘top-down’ pad werd uitgeschakeld buiten de diepe slaap om, leek het geen effect te hebben op de manier waarop de muizen hun omgeving verkende.
Het lijkt er op dat diepe slaap nodig is om bepaalde herinneringen vast te leggen zodat deze later weer aangeroepen kunnen worden. Patiënten met slaapproblemen hebben vaak ook last van het niet goed functioneren van het geheugen. Dit onderzoek opent deuren naar mogelijke nieuwe behandelmethoden voor dergelijke problemen.