Een tijdje terug schreef mijn collega Noah er al over, Google’s kunstmatige intelligentie zou ingezet gaan worden om zelf muziek te gaan maken. Nou, tadaaaaaaaaa, het eerst nummer is geschreven en is maar liefst 90 seconden lang met enkel Piano. Het getrainde neurale netwerk kreeg 4 noten aangeleverd en toverde het piano nummer uit zijn hoge hoed. In het stukje muziek hoor je ook een drum en andere instrumenten, deze zijn er later ingezet voor een beter effect.
Doel van Magenta
Samen met het stukje muziek, heeft Google ook gelijk een blog artikel geschreven over de doelen van Magenta, waarmee ze een mooie inkijk geven in de artistieke ambities van Google. Op de lange termijn moet Magenta ervoor zorgen dat met machine-gegenereerde kunst naar een hoger niveau getild wordt, met daaromheen een grote groep kunstenaars.
Op het korte termijn is het dan wel noodzakelijk dat er systemen gebouwd worden die tools in gaan zetten die kunstenaars op dit moment zelf ook al gebruiken. “We beginnen met audio en video ondersteuning, tools om te werken met MIDI en een platform die ervoor moet zorgen dat kunstenaars makkelijk kunnen samenwerken met machine learning modellen. We willen het super makkelijk maken om een liedje te spelen in samenwerking met een Magenta model.“, aldus het team achter Magenta.
TensorFlow
Als programmeur zijnde ben ik zelf groot fan van TensorFlow en ik ben er al een tijdje mee aan het werk en eerlijk is eerlijk, het is een indrukwekkende tool om te gebruiken. TensorFlow is dan ook de basis van Magenta en nadat TensorFlow als open-source is aangeboden, zijn ze ook van plan de source van TensorFlow aan te bieden op GitHub.
Lees ook: Webdeveloper leeslijst #3
Het is niet de eerste, maar ook zeker niet de laatste keer dat Google experimenteert met machine-gegenereerde kunst. Eerder maakte het bedrijf al het DeepDream algoritme, wat eigenlijk bedoeld is voor het visualiseren van neurale netwerken, maar wat ondertussen een populaire image tool is geworden.