Een standaard reactie bij een aankondiging gemaakt in WWDC, het evenement van Apple is er toch vaak wel eentje in de trant van “Dat heeft (vul tech bedrijf in) ook”, of “Dat zit ook in (vul besturingssysteem in). Hetzelfde geldt voor bijvoorbeeld de aankondiging van Google Home in de Keynote van Google I/O welke lijkt op Amazon Alexa. Maar eigenlijk is dit allemaal zo slecht nog niet!
Gisteren was de aankondiging van iOS 10 op WWDC16 van Apple. En daar zitten toch wel wat opmerkelijke ‘nieuwe’ functies tussen. Zo wordt het bijvoorbeeld mogelijk dat je widgets kunt toevoegen (waar kennen wij dat ook alweer van?), en dat Siri nu ook integratie krijgt voor apps waardoor deze persoonlijke assistent uitgebreid wordt met nieuwe functionaliteit en meer ook gaat dienen als informatiebron (Hint: Google Now). Maar dit is lang niet zo vervelend of na-aperig als dat je denkt, want hier zit namelijk allemaal (gedeeltelijk) een reden achter.
Positief
Wanneer de allergrootste tech bedrijven zoals Apple en Google producten op de markt brengen of functionaliteit toevoegen aan hun besturingssysteem om zo te zorgen dat ze mee blijven draaien in de markt dan is dat alleen maar positief. Neem nou het voorbeeld van iOS 10, daarbij werd gisteren aangekondigd dat er meer zal gedaan worden in de cloud. En laat dit nou net zijn wat Nextbit ook doet met hun telefoon. Dit was dus een innovatie van één bedrijf, maar wordt ook overgenomen door een ander (groter) bedrijf. Of kijk nou naar Google Home, een slimme assistent voor in je huis. Dit lijkt verdacht veel op de Amazon Alexa, maar dit werd dan ook al voor de aankondiging genoemd in de Keynote van Google I/O zelf. Google ziet dit dus niet als iets nieuws, maar iets om bij te blijven in de alsmaar groeiende tech markt. Dit geldt dus ook voor Google Allo, een nieuwe messaging app (moet nog uitgebracht worden) en Duo, een nieuwe video bel app (moet ook nog uitgebracht worden). Deze apps worden uitgebracht om zo bij te kunnen blijven met het grote Whatsapp en het goed werkende Facetime, en niet om iets nieuws op de markt te brengen. Alhoewel er wel nieuwe functies zitten in bijvoorbeeld Allo, waarbij er integratie is met Google Now. Maar dit maakt dan juist weer dat andere bedrijven ook weer bij moeten blijven op de markt. En dit zorgt dan natuurlijk weer voor meer innovatie.
Lees ook: Google haalt Apple in als meest waardevolle bedrijf ter wereld
Android
Ook zijn er functies in Android welke niet eens nieuw zijn als ze aangekondigd worden door Google. Zo is het bijvoorbeeld met Android N split-screen functionaliteit toegevoegd terwijl dit allang mogelijk was op Samsung telefoons en tablets. Hetzelfde geldt voor smart-replies, veel Android gebruikers zijn hier allang mee bekend. En toch is het goed dat deze functies worden toegevoegd, want daardoor zal Android innovatief blijven. Alleen al het feit dat OEM’s hun eigen skins toevoegen aan hun telefoons met Android zorgt hier al voor. Want dit is ontstaan omdat stock Android 2.0 er ontzettend lelijk uit zag. En dit maakte dus dat OEM’s zelf hun eigen lay-out hiervoor maakte. Maar mettertijd zorgde, en zorgt dit er dus ook voor dat stock Android steeds beter en mooier blijft worden. Dit is dan ook een goed voorbeeld waarom het goed is dat (grote) tech bedrijven andere (kleinere) tech bedrijven volgen.
Bron: The Verge