1. Ik kan prima opletten als ik op mijn smartphone kijk
Als er één ding is waar psychologen zeldzaam eensgezind over zijn is, is het dat dat helemaal niet kan. Multitasken bestaat niet; altijd als je aandacht naar een appje gaat, gaat hij even weg van de taak waar je mee bezig was. Sterker: door het constante multitasken met smartphones verandert ons brein van structuur, waardoor we blijvend meer moeite houden om ons nog ergens langdurig op te concentreren.
2. Ik kan mijn contacten via de smartphone supergoed onderhouden
Ja, het is makkelijker om veel contacten te onderhouden. Maar tegelijkertijd wijst er veel onderzoek op dat je de relaties in je directe omgeving juist minder goed onderhoudt als je regelmatig op een schermpje kijkt tijdens gesprekken. Dat leidt namelijk tot minder oogcontact, en oogcontact is een belangrijke oorzaak voor het aanmaken van het hormoon oxytocine; dat binding en empathie met andere mensen versterkt.
3. Ik word gewoon blij van mijn smartphone
Er zijn wel wat onderzoeken waaruit blijkt dat sociale mediagebruik via smartphones ervoor kan zorgen dat je gelukkiger wordt omdat je bijvoorbeeld beter op de hoogte bent van wat vrienden doen en jijzelf reacties van ze krijgt bij belangrijke gebeurtenissen. Maar tegelijkertijd zijn er veel onderzoekers die de opkomst van smartphones koppelen aan het snel stijgende aantal burn-outs: door de smartphone gaat voor veel mensen werk altijd een beetje door, er is altijd nog wel een mailtje te beantwoorden, wat leidt tot stress, en ongeluk.
4. Ik kan hem prima wegleggen als ik dat wil
Dan heb jij nog nooit gelet op wat zogeheten gewoontevormingsexperts zeggen over apps en smartphones. Dat zijn mensen die door bedrijven in Silicon Valley worden ingehuurd om apps zo verslavend mogelijk te maken door gebruik te maken van allerlei psychologische trucs die ervoor zorgen dat je op precies de goede momenten een shotje gelukshormoon krijgt. Daardoor blijf je terugkomen voor meer, op een manier die door veel wetenschappers wordt vergeleken met gokkasten.
5. Ik heb via de smartphone toegang tot alle informatie van de wereld
Toegang zeker, maar maak je daar ook gebruik van? Zeker nu Facebook een steeds belangrijker nieuwsbron wordt voor mensen, wordt steeds duidelijker dat mensen zich op de smartphone vooral omringen met gelijkgestemden. Daardoor ontstaan ‘echokamers’ van het eigen gelijk waardoor mensen juist alleen nog maar ideeën horen waar ze het toch al mee eens waren. Dat leidt mogelijk zelfs tot polarisering.
Bron: persbericht Is daar iemand? – Hoe de smartphone ons leven beheerst van Wouter van Noort (verschijnt 13 april 2017)