In de gaming wereld was er in 2014 één battle die boven alle andere uitstak: Xbox One versus de Playstation 4. Beide consoles waren dit jaar nog gloednieuw, en moesten zich in het eerste jaar van hun bestaan bewijzen. Is dat gelukt? Is er een winnaar? We blikken terug op een bewogen gaming jaar.
Games
Laten we eerlijk wezen: De titel van dit artikel doet deze “battle” eigenlijk te kort. De games maken de console, niet andersom. Uiteindelijk zijn het natuurlijk de spellen die je tientallen uren zit te spelen, en is de console alleen een medium dat jou toegang geeft tot die spellen. Een logische vraag om mee te beginnen is dan ook: Welke console had de beste games dit jaar?
Sony deed een slimme zet aan het begin van dit jaar: Ze lieten indie developers hun games releasen op de Playstation 4, zonder lastige licenties en voorwaarden. Vele gamers werden niet blij van de ratio Indie Games : AAA titels, maar het moge duidelijk zijn dat Sony met die taktiek wel hun aanbod in de magere begintijden wist te vergroten. Bij de Xbox One ging dat veel stroever, developers moesten hun Indie games via grote publishers uitbrengen, wat ervoor zorgde dat Xbox veel minder indies had dan de PS4. Gelukkig had Microsoft dat al snel door en pasten ze hun strategie aan.
Uiteindelijk is er dus niet echt een winnaar op indie vlak, met sterke games voor beide consoles. Qua “grote” games waren er echter wel opmkerlijke verschillen. Beide consoles hadden sterke exclusieve titels: De PS4 had onder andere Driveclub, Infamous en The Last of Us Remastered. Microsoft kwam na een trage start met onder andere Sunset Overdrive, Halo: The Master Chief Collection en Forza Horizon 2. Het is ergens triest dat beide consoles zich deels moeten beroepen op remasters in plaats van nieuwe franchises, maar de geremasterede games waren wel ijzersterke keuzes voor beide kanten.
Ook faalden aan beide kanten sommige games, zoals het Driveclub launch probleem (waarvan overigens nog steeds geen Ps Plus versie is.), en de multiplayer problemen van Assassins Creed Unity. Zoals je in ons artikel over games in 2015 kon lezen komen er voor beide consoles veel goede games in 2015 uit, waaronder de nieuwe Halo en Bloodborne. Toch moeten we voor dit artikel enkel naar 2014 kijken, en dan wint de Playstation 4 het met een kleine voorsprong. Sony wist met haar open benadering meer games binnen te slepen, en leek beter om te gaan met de indie-hype dan haar concurrent. Toch is het echt een close call, en wordt 2015 qua games een interessant jaar, waar de gamers alleen maar van zullen profiteren.
Media Playback
Qua media playback , zoals het afspelen van muziek en films, lijkt de Xbox One de absolute koning. Beide consoles kunnen dan mischien Blu-Ray afspelen en ze hebben beide bijvoorbeeld een Netflix-app, maar de Xbox One gaat toch echt een stuk verder dan de PS4. De Xbox One heeft een HDMI-in ingang, wat betekent dat je eigenlijk vrijwel elk media-apparaat aan je Xbox one kan verbinden. De Xbox One kan dus bijvoorbeeld gewoon kabeltv afspelen, en heeft tientallen apps waarmee je je favoriete muziek en films kan afspelen. Dit zorgt ervoor dat de Xbox One op het gebied van entertainment support qua software absoluut wint van de PS4. Bij dit onderwerp moet echter wel een kanttekening geplatst worden: Veel van de handige Xbox One tv opties werken slechts gedeeltelijk of helemaal niet in Nederland, wat het verschil weer minder groot maakt. Toch blijft Xbox One op het gebied van media layback de absolute winnaar.
De cijfers
Wat zegt nou meer over het succes van een gameconsole dan de verkopen? Laten we eens kijken naar de cijfers, die er niet om liegen: Sony had tot Oktober meer dan 13,5 miljoen playstations verkocht, tegenover 7.35 Xbox One consoles. Tijdens de feestdagen zijn er natuurlijk nog meer verkocht, maar we kunnen denk ik wel veilig aannemen dat de verhouding niet drastisch zal veranderen. Winkeliers geven aan niet meer aan Playstations te kunnen komen, wat erop wijst dat de PS4 als hete broodjes over de toonbank gaat. Toch lijkt Microsoft haar strategie te gaan veranderen. De originele prijs van de Xbox One was 450 Dollar, inclusief een Kinect. Tijdens de e3 persconferentie werden er zelfs door Sony grappen over gemaakt over hoeveel goedkoper de Ps4 was. Microsoft veranderde haar tactiek en verlaagde de Xbox One 50 dollar in prijs, en gaf mensen de kans de Xbox One zonder Kinect te kopen.
Met onder andere interessante gamebundels en acties is de Xbox One soms zelfs goedkoper dan de Playstation 4. Dit zorgde er zelfs voor dat de Xbox One in November beter verkocht dan de Playstation 4. Toch liegen de cijfers er niet om, en heeft Microsoft een hoop werk te doen om de PS4 in te halen.
Laat 2015 maar komen!
Beide consoles zijn dit jaar ver gekomen, en hadden allebei hun blunders en problemen. Microsoft had een rampzalige start, wat de PS4 een voorsprong gaf die de Xbox One misschien nooit meer zal kunnen inhalen. Opmerkingen tijdens de e3 over het verbieden van de verkoop van tweedehands spellen en het altijd-online principe maakten veel gamers boos. Toch heeft Microsoft een hoop verbetert, en kwamen ze ijzersterk terug. Het is dan ook maar de vraag hoe de situstie nu zou zijn als ze normaal gestart waren.
Microsoft was dan ook niet de enige met rampzalige fouten. Vrijwel elke game van Sony werd uitgesteld, zoals Driveclub. De game werd een jaar uitgesteld, en is nu (anderhalve maand na de release) nog steeds gedeeltelijk onspeelbaar, en is nog steeds niet verkrijgbaar via Playstation Plus. Hoe zo’n groot bedrijf zo kan falen op dat gebied blijft een groot mysterie. Ook afgelopen week leek Sony moeite te hebben met het oplossen van problemen. Tijdens de hacks kwam Xbox Live veel sneller online dan PSN. Er zullen vast redenen voor zijn, maar het heeft wel grote invloed op het beeld dat de consument heeft van het bedrijf achter zijn/haar console.
Al met al is het duidelijk dat de Playstation 4 dit jaar op het nippertje wint, maar dat het volgend jaar erg moeilijk gaat worden voor Sony als Microsoft haar ijzersterke koers weet vol te houden. Het wordt een spannend jaar, vol grote games en ontwikkelingen. Het is interessant om te zien wat beide giganten gaan doen met innovaties zoals Virtual Reality, en of ze de tekenende problemen van 2014 kunnen vermijden bij de releases in 2015. Microsoft en Sony zullen allebei strijden voor de consument, en wie daardoor de winnaar wordt? De gamer.