Zonne-energie en andere vormen van duurzame energie zijn de toekomst, op gegeven moment zijn de olie reserves op en dan moeten we wel over op iets anders. Waarom dan niet de zon die toch schijnt, of de wind dat toch waait?
Nadelen
Uiteraard hebben ook deze vormen van energie opwekken nadelen. Je hebt natuurlijk altijd zure mensen die dergelijke verbeteringen tegen willen zitten onder het motto van ‘horizonvervuiling’, maar die laten we nu even links liggen. Een groter nadeel aan zonne-energie en windenergie is niet zozeer voor de mens, maar voor vogels.
Amerika
In de woestijn in het Amerikaanse Nevada ligt het Crescent Dunes Solar Energy Project, het project gaat aankomende maand online. Het heeft een gigantische omvang met duizenden spiegels die allemaal zonlicht weerkaatsen naar een toren in het midden.
Al dit geconcentreerde zonlicht is sterk genoeg om tonnen zout te smelten. Dit zout zal dan weer water verhitten waardoor dit veranderd in stoom, wat vervolgens weer turbines aandrijft. Deze turbines creëren uiteindelijk duurzame energie zonder koolstof-rijke bijproducten. Bij een test van dit betreffende project in januari 2014 heeft de intense hitte van de spiegels meer dan 100 vogels leven verbrand en sommige zelfs verdampt. Bij dit onderzoek was maar een derde van het hele systeem operationeel.
Een andere zonne-energie centrale in Californië bij de grens met Nevada genaamd Ivanpah zou zelfs één vogel per 2 minuten het leven kosten. Beide bedrijven zijn wel druk met het vinden van een oplossing om onze vliegende vrienden te ontzien bij het proces van het opwekken van duurzame energie.
Andere vormen van energie
Het kan nog erger, een eveneens Amerikaans onderzoek uit 2014 heeft een globale schatting gemaakt mede op basis van andere onderzoeken hoeveel vogels het loodje hebben gelegd bij het opwekken van andere energie soorten in één jaar.
Dit onderzoek was niet volledig betrouwbaar gezien het gebruik van verouderde onderzoeken en de cijfers zijn niet in verhouding genomen. Zoals in het bovenstaande voorbeeld te zien is hebben onder andere olie en kolen veel meer dode vogels op het geweten dan duurzame vormen van energie. Maar olie en kolen wekken op jaarbasis ook nog steeds veel meer energie op dan duurzame vormen, waardoor de resultaten niet relatief gezien kunnen worden.
Om deze cijfers recht te trekken hebben ze bij PopSci gekeken hoeveel vogels er hun leven moeten geven per 1,000 megawatt-uur aan stroom. Hiervoor hebben ze bovenstaande gegevens gecombineerd met cijfers van de U.S. Energy Information Administration. Deze instelling houd bij hoeveel stroom er per bron word opgewekt.
Zoals te zien in bovenstaande grafiek komt duurzame energie er niet zo rooskleurig uit als in de eerste grafiek. Hoe dan ook blijven kolen er met kop en schouders bovenuit steken, maar moet er wel een oplossing gevonden worden voor dit probleem voordat duurzame energie de enige bron van energie word.