Studenten aan de Universiteit van Tokyo hebben een flexibele, printbare en zelfstandig werkende armband ontwikkeld die kan laten weten wanneer je koorts hebt of een flink verhoogde hartslag. Deze armband werkt op zonne-energie en werk door middel van ‘silicon electronics’ en een piëzo-elektrische luidspreker (keramische luidspreker).
Naast de pluspunten dat de armband op zichzelf werkt en goed blijft werken bij een minimale hoeveelheid licht, is het ontwerp ook nog eens erg goedkoop. Het is dus dure kostenpost om bij elke patiënt een nieuwe armband om te doen. Volgens het team dat aan de wieg stond van dit project, is dit het eerste printbare circuit dat kan werken op licht zo zwak als een schemerlamp in een donkere woonkamer. Ook is het produceren van geluid iets wat nog niet eerder in printbare vorm is gebruikt.
“Onze koorts-alarmband laat zien dat het mogelijk is om flexibele en wegwerpbare elektronische middelen te produceren, die de hoeveelheid informatie beschikbaar voor zorgprofessionals flink doen toenemen” aldus Professor Someya. “In ons voorbeeld demonstreren we de armband als koorts-alarm maar het is natuurlijk mogelijk het systeem in te zetten, voor compleet andere checks. Denk hierbij aan geluidssignalen wanneer iemand te koud of te warm wordt maar ook sensoren om het vochtgehalte of de hartslag te registeren zijn te gebruiken.”