Tegenwoordig is er geen tekort meer aan zombiefilms en ze blijven het goed doen. De reden hiervan is vaak dat het gaat over iets wat misschien wel echt kan gebeuren. Een eng gemuteerd virus of een mislukt overheidsexperiment, het kan allemaal. Een veelgestelde vraag is dan ook: “Zou ik het overleven tijdens een zombie apocalypse?” en natuurlijk de vraag of het echt wel zo snel zou gaan allemaal. Deze laatste vraag hoeft vanaf nu nooit meer gesteld te worden, want Amerikaanse wetenschappers zijn er in geslaagd een computermodel te ontwikkelen die het verloop van een zombie apocalypse in de Verenigde Staten laat zien.
Het computermodel wordt officieel pas op 5 maart gepresenteerd tijdens een bijeenkomst van de ‘American Physical Society’, maar voor ons gewone mensen is het nu al mogelijk (klik) om een zombie-apocalypse te plannen in het model.
Details, details en details
Het model houdt volgens de wetenschappers rekening met veel externe factoren. Denk hierbij aan de besmettelijkheid van het betreffende virus, de agressiviteit van de zombies en natuurlijk de heldhaftigheid van overlevers. Dankzij dit project leren we hoe en hoe snel een uitbraak van een zombie virus zal verlopen, maar we leren ook op ludieke wijze dat een computer tot in detail kan voorspellen hoe een uitbraak van een besmettelijke ziekte zal verlopen.
Voor deze simulatie maken de wetenschappers gebruik van recente populatiecijfers uit de Verenigde Staten om ervoor te zorgen dat het model klopt. De inwoners van het model krijgen een status die bepaald wordt door hun gezondheid, namelijk: ‘Gezond’, ‘net geïnfecteerd’, ‘zombie’ of ‘dood’. Hier stippen we ook precies aan waarom dit model verschilt van andere simulaties want “van normale ziektes kun je genezen. Zombies worden niet beter en gaan ook niet dood aan hun ziekte, tenzij ze actief worden gedood door overlevers”, aldus hoofdonderzoeker Alexi Alemi (Cornell Universiteit).
“Het was een grote uitdaging om een realistische zombie apocalypse te simuleren“, Alexi Alemi
Films analyseren
Het verloop van de zombie apocalypse in het model hangt voornamelijk af van het verschil tussen het aantal besmettingen en het aantal gedode zombies door overlevers. Het standaardmodel binnen de simulatie gaat uit van een situatie waarin de zombies gemiddeld 25 procent meer kans hebben om iemand te besmetten dan dat ze gedood worden door een heldhaftige gezonde burger. Deze cijfers zijn voornamelijk voortgekomen uit analyses van de wetenschappers, die zij aan de hand van bekende films hebben gemaakt. 28 Days later en Shaun of the death zijn twee van de films die zij gebruiken in hun analyse.