Als muziekproducent heb je veel keuzes om te maken. Welke geluiden gebruik je voor je drum? Welke effecten moeten op welk spoor? Maar 1 van de belangrijkste keuzes die je moet maken, is je keuze voor een Digital Audio Workstation(DAW). Er zijn veel verschillende DAW’s op de markt en deze programma’s zijn erg prijzig, dus een goede keuze maken is belangrijk. Aangezien ik persoonlijke ervaring heb met de DAW’s: Logic pro X, Ableton Live 9 en Cubase 5, zal ik mij de komende weken richten op de goede en slechte functies van deze drie programma’s. Deze week ga ik mij richten op Logic pro X.
Logic pro X
Logic pro X is de tiende versie van Apple’s eigen DAW, die alleen maar beschikbaar is voor OS X. Als je op een Windows computer werkt is dit programma dan ook helaas geen optie.
Voordelen van Logic pro X vind ik:
- Programmastructuur is gemakkelijk te begrijpen. Ook beginners zullen niet verdwaald raken in alle functies van deze DAW, omdat er goede ondersteunende programmatuur bij het programma zit die alle functies van het programma duidelijk uitlegt.
- Krachtige editing tools. Logic pro X bevat krachtige editing tools, zoals het Flex Pitch algoritme, waarmee je met grote precisie de toonhoogte van elk gedeelte van een geluidsbestand kunt aanpassen.
- De prijs. Logic pro X is veruit de goedkoopste DAW van de 3 en verassend compleet voor zijn prijs.
Nadelen van Logic pro X vind ik:
- De mix-interface. Door de vrij grote knoppen op de kleine digitale schuiven, vind ik de mix-interface van Logic pro X ietwat onoverzichtelijk
- De standaard audio-plug-ins. Voor mijn gevoel kom ik plug-ins te kort. Vooral als ik elektronische muziek aan het produceren ben.
Wanneer raad ik het gebruikt van Logic pro X aan:
Ik zou je Logic pro X aanraden als je een sing-a-song-writer bent en je zo simpel mogelijk je muziek wilt opnemen in goede kwaliteit. Als je elektronische muziek wilt maken zou ik een andere DAW aanraden, omdat ik gemerkt heb dat je bij een elektronisch muziekproject, in Logic pro X, vaak snel je overzicht kwijtraakt. Ook mis ik enkele effecten zoals een goede AMP plug-in. Met een AMP plug-in kun je alle audio uitvoer van een geluidsspoor harder laten klinken door de geluidsgolf te “verstoren”. Dit is vooral erg belangrijk bij harde elektronische dansmuziek.
Benieuwd naar andere DAW’s? In het volgende deel van deze serie besprak ik Ableton Live 9.