Binnenkort weten we hopelijk eindelijk hoe Alzheimer ontstaat in ons brein, door onderzoek te doen in de ruimte!
Soms vind je voorwerpen op plekken waar je ze niet zou verwachten te vinden. Of het nou om je fietssleutels of om je vrouw gaat, soms kom je ergens je antwoord tegen waar je het niet had verwacht. Dat gaat ook op voor de wetenschap, waar de grootste ontdekkingen en ontwikkelingen vaak plaatsvinden door toeval, of op een manier die je niet zou verwachten. Astronauten zijn op dit moment bezig met het zoeken naar de oorzaak van Alzheimer, op het International Space Station. Ze hopen met een serie van experimenten uit te vinden hoe de ziekte ontstaat, zodat er vervolgens een manier gevonden kan worden om de ziekte te voorkomen, of te genezen.
Lees ook: 5 vreemde dingen die we op de maan hebben achtergelaten
Alzheimers is één van de meest voorkomende soorten dementie, met meer dan 35 miljoen mensen wereldwijd die ermee moeten leven. Volgens recente onderzoeken wordt er elke vier seconden iemand gediagnosticeerd met Alzheimer, en zal het aantal mensen met Alzheimer binnen twintig jaar verdubbelen. Iedereen kent wel iemand met Alzheimer, en het zou dan ook een enorme positieve impact hebben als eenmaal één van de grootste medische raadsels wordt opgelost: Hoe ontstaat Alzheimer, en hoe genezen we het? We weten dat de breinen van mensen met Alzheimer krimpen, door het verlies va Neuronen en stervende cellen. Ook vormen abnormale proteïnes die zich samenvoegen lange vezels, in en buiten Neuronen.
Die lange vezels lijken hersencellen te beschadigen, en verstoren het functioneren van normale hersencellen. Het lijkt er dan ook op dat dat een oorzaak kan zijn, maar niemand weet hoe die protienen ontstaan. Waarom is het antwoord dan wel in de ruimte te vinden? Op aarde groeien de lange strengen van de eerdergenoemde proteïnes heel erg langzaam, en ze blijven erg klein. Hierdoor is het extreem lastig ze te onderzoeken. Door de micro-zwaartekracht in het International Space Station zullen de vezels sneller groeien, en groter worden omdat ze niet door hun eigen gewicht belemmerd worden. Door de gewichtsloosheid kunnen de vezels ook groeien zoals ze natuurlijk in je lichaam zouden groeien, wat de onderzoekers waardevolle inzichten inlevert in hoe de proteinen groeien. Het experiment vindt plaats in een zeer kleine kubus, ontworpen en gebouwd in het Florida Institute of Technology. De kubus werd afgelopen januari naar het International Space Station, samen met zeven andere projecten. De monsters waarop de experimenten zijn uitgevoerd zullen na het experiment teruggestuurd worden naar de aarde.