Japanse wetenschappers zijn er in geslaagd om energie draadloos te verplaatsen. Dit is natuurlijk niet de eerste keer dat dit gebeurd, maar de combinatie van de hoeveelheid stroom en de afstand is zeker indrukwekkend te noemen.
Kilowatts
De wetenschappers gebruiken microgolven om 1.8 kilowatts aan stroom te versturen, dit is genoeg om verschillende kleine huishoudelijke apparaten op te laten functioneren. Zij stuurde dit op een afstand van 55 meter. Het uiteindelijke doel voor de Japanners is om deze techniek te gebruiken om zonneparken in de ruimte aan te leggen en de opgeleverde energie terug te sturen naar Aarde. Waardoor we op Aarde dus nooit meer zonder stroom hoeven komen te zitten. Op die stap moeten we nog wel even wachten, want 55 meter is natuurlijk nog niet heel erg veel. Al hebben de wetenschappers deze afstand wel kunnen afleggen met hoge precisie.
JAXA
JAXA staat voor Japan Aerospace Exploration Agency en zij houden zich onder andere bezig met het optimaal gebruiken van zonne-energie, waaronder bijvoorbeeld een toekomstig zonnepark in de ruimte. Een dergelijk zonnepark zou veel voordelen hebben tegenover een zonnepark op Aarde, in de ruimte spelen factoren zoals het weer namelijk geen rol en het zal ook niet meer uitmaken of het dag of nacht is. Bijvoorbeeld de zonsverduistering van volgende week zaterdag is daarmee ook geen obstakel meer.
Het zal een constante stroom aan energie kunnen leveren en het maakt daarmee mogelijk zonneparken op Aarde overbodig.
Lees ook: Astronauten zoeken oorzaak Alzheimer in de ruimte
2040
Momenteel lijkt het sturen van energie over zo’n lange afstand nog iets wat thuishoort in de sciencefiction. Maar zoals veel van dit soort technieken zal er een dag komen dat dit mogelijk is en met deze ontwikkeling kan die dag wellicht sneller komen dan dat wij denken. Vooralsnog verwachten de wetenschappers van JAXA zelf dat het op zijn vroegst in 2040 mogelijk zal zijn.
Een potentieel ruimte-zonnepark zal bestaan uit zonnepanelen en antennes die het mogelijk maken om de energie via microgolven te versturen. Het geheel zal op zo’n 36.000 kilometer van de aarde komen te zweven, er is dus nog wel werk aan de winkel om hun droom te verwezenlijken.
Voor Japan is zonne-energie van groot belang, zelf heeft het land bijvoorbeeld geen olie in de grond zitten en is daarom afhankelijk van de import van dergelijke stoffen. Sinds de problemen met nucleaire energie van Fukushima in 2011 is de druk om over te stappen op zonne-energie exponentieel toegenomen.