De Fukushima-ramp heeft alweer 4 jaar geleden plaatsgevonden. Iedereen zal het zich nog herinneren: door een tsunami is reactor 4 ernstig beschadigd geraakt. Een recent onderzoek heeft uitgewezen dat alle brandstof is gesmolten, en volgens onderzoekers is dit de ergste meltdown in de geschiedenis.Maar wat gebeurde er ook al weer precies?
11 maart 2011, een zeebeving met 9,0 op de schaal van richter veroorzaakte een gigantische tsunami die naar de kust van Japan raasde. Met volle snelheid beukt de tsunami door de dijken heen en overspoelt het land met alle gevolgen van dien. Langs de kust bevonden de 4 reactoren van Fukushima die het zwaar te verduren hadden tijdens de tsunami. Het water drong binnen reactor 4 en brak de dikke muren van de kern. Een ware nucleaire ramp ontwikkelde zich.
Het water dat heeft binnengedrongen heeft een grote stroomstoring in reactor 4 veroorzaakt. Zonder stroom viel het koelsysteem uit. Als de reactor niet kan afkoelen zal de hitte zich ophopen in de kern van de reactor. Het water in het koelsysteem verdampte en zette druk op de kern. Toen de druk te hoog werd explodeerde de kern van reactor 4 en kwam veel radioactief afval in de lucht. Erg veel radioactieve straling kwam hierbij vrij. Het water dat had binnengedrongen werd gecontamineerd met radioactief afval. Dit water is weer teruggetrokken in de zee en heeft zich verspreidt.
Lees ook: Ebola een jaar later: is het einde in zicht?
Nadat het koelsysteem plat lag begon de volgende ramp. De splijtstofstaven in de kern van de reactor waren gloeiend heet. Omdat de kernreacties niet afgeremd konden worden bleef de warmte stijgen. Toen de staven te heet werden zijn ze door de bodem van de reactor heen gesmolten. Alle radioactiviteit die nu afkomt van de staven gaat direct de bodem van de aarde in. Deze straling heeft het grondwater van Fukushima zwaar aangetast. Door de straling is het gebied rond Fukushima niet meer leefbaar en al het radioactieve puin dat nu door de wind alle kanten kan opwaaien zijn meerdere gebieden aangetast. Al met al een zware ramp.