In de komende weken gaan we negen lijstjes presenteren van de negen planeten in ons zonnestelsel.
We beginnen deze week met de eerste planeet, geteld vanaf de zon tot het uiterste van ons zonnestelsel, Mercurius.
Algemene gegevens
Mercurius is met een diameter van 4878 kilometer een vrij kleine planeet. De valversnelling bedraagt 3,7m/s² en is vandaar erg verschillend met de aarde op het gebied van zwaartekracht. Mercurius heeft een steenachtig oppervlak met een vloeibare ijzerrijke kern. Mercurius heeft geen manen.
Temperatuur en zonlicht
Vanaf de zon gezien is Mercurius de eerste planeet in onze zonnestelsel. Doordat Mercurius zo dichtbij de zon staat heerst er een erg hoge temperatuur overdag, zo’n 430 graden Celsius. Maar in de nacht is de temperatuur erg laag, zo’n -180 graden Celsius. Deze grote temperatuursverschillen komen door de vrij lange rotatietijd. Een asroiatie van Mercurius is gelijk aan 58 aardse dagen. Een rotatie om de zon, een jaar op Mercurius, duurt 88 aardse dagen. Een kind dat 10 jaar oud op de Aarde is zal op Mercurius een leeftijd hebben van ongeveer 41 en een halve jaar!
Lees ook: 5 vreemde dingen die we op de maan hebben achtergelaten
Oppervlak
Het steenachtig oppervlak van Mercurius is vol met kraters en lijkt daardoor veel op die van de maan. Er zijn vele heuvels en valleien op de planeet te vinden. Veel van deze heuvels en valleien zijn genoemd naar beroemde schrijvers en artiesten. Het meest opvallende is het multi-ring Caloris Bassin met een diameter van 1350 kilometer met omheen een rand van bergen die een hoogte van 2 kilometer hebben. Op de polen van de planeet zijn in kraters sporen van ijs aangetroffen. Het oppervlak van Mercurius is voor 40% vastgelegd door 2 ruimtesondes. Er zijn 10 foto’s van de planeet genomen, hierna zijn er nog geen ruimtesondes naar de planeet gevlogen.