Normaal gesproken zijn bionische handen lomp en duidelijk gemaakt van (te) zware machines. Daarvoor komt de Universiteit van Saarland met een oplossing, een kunstmatige hand gemaakt van onder andere Nitinol.
Nitinol
Nitinol is een stof dat bestaat uit titanium en nikkel en het wordt veel gebruikt in de medische wereld en de ruimtevaart. Er worden bijvoorbeeld antennes van gemaakt voor op ruimtestations en het wordt gebruikt door orthodontisten voor het maken van beugels.
Nitinol heeft een zeer positieve eigenschap dat ook de reden is dat het team van de Universiteit van Saarland voor deze stof hebben gekozen voor hun nieuwe bionische hand. De stof heeft namelijk een soort vormgeheugen, een vorm die hij aanhoudt als er geen stroom doorheen gaat of als de temperatuur lager is dan een bepaald minimum. Als er wel stroom door de stof heen gaat wordt het flexibel en is de vorm ervan aan te passen.
Bionische hand
De toepassing van Nitinol in dit project zorgt ervoor dat de bionische hand op een compleet andere manier wordt voorzien van stroom. De prothese heeft een hele hoop draden van Nitinol aan de binnenzijde die zo dik zijn als een haar. Het heeft niet zoals huidige bionische ledematen allerlei motoren en katrollen aan boord. De draden hebben een vaste vorm waarin zij liggen, waardoor de hand in een rustpositie belandt. Als er vervolgens stroom door de draden heen loopt worden deze een stuk flexibeler en de hand kan bewegen. Naast dat het een prothese een stuk compacter maakt door het ontbreken van mechanische onderdelen kan het stroom ook op een efficiëntere manier verdeeld worden.
De reactie van de hand is ook velen malen beter dan oudere protheses. Dit komt onder andere doordat de gebruikte Nitinol draden zeer snel kunnen opwarmen en afkoelen, aangezien de draden erg dun zijn en de warmte op deze manier over een groter oppervlak afgestoten kan worden. Door het gebruik van deze dunne draden wordt de werking van een menselijke spier enigszins nagebootst.