Het is een mooi concept, energieneutraal leven en het wordt op steeds meer plekken gerealiseerd. Zo ook in Costa Rica, waar het volledige land al meer dan 75 dagen op duurzame energie draait is. Het land brengt zelf genoeg stroom op om geen gebruik te hoeven maken van fossiele brandstoffen.
Regen
Het land in Centraal-Amerika heeft het voornamelijk te danken aan de hoeveelheid regen die dit jaar uit de lucht komt zetten. Hierdoor kunnen de waterkrachtcentrales alleen al bijna genoeg stroom opwekken voor het gehele land. Waterkracht is echter niet de enige vorm van duurzame energie waar Costa Rica zich op concentreert, zij maken ook gebruik van aardwarmte en zonne- en windenergie.
Er zijn een aantal voordelen waar Costa Rica van kan genieten, zoals de beknopte omvang van de bevolking, het heeft geen grote industrie die veel stroom vraagt en het land is gevuld met vulcanen en andere natuurlijke bronnen van duurzame energie.
Lees ook: De duistere kant van zonne-energie
Hoe dan ook is het knap dat ze het op deze schaal voor elkaar hebben gekregen voor zo’n lange tijd. Het zet zeker een voorbeeld voor anderen. Zo komt het eiland Bonaire ook in de buurt van de 100% als het gaat om het gebruik van duurzame energie, het zal niet lang meer duren voordat ze deze mijlpijl zullen bereiken. Velen landen zijn er druk mee bezig en zullen over niet al te lange tijd ook hun doel hebben bereikt.
Amerika
In Amerika begint het ook langzaam maar zeker op gang te komen. In het Texaanse Georgetown wil voor 2018 volledig energieneutraal zijn. De stad van 50.000 inwoners geniet dagelijks van voldoende zon en s’nacht kan het aardig waaien. Samen vormt dit de perfecte combinatie voor een energieneutrale stad. Deze stad zal als het allemaal volgens plan gaat geen steun nodig van bijvoorbeeld extra regelval om energieneutraal te zijn zoals Costa Rica dat momenteel heeft.