Als muziekproducent heb je veel keuzes om te maken. Welke geluiden gebruik je voor je drum? Welke effecten moeten op welk spoor? Maar 1 van de belangrijkste keuzes die je moet maken, is je keuze voor een Digital Audio Workstation(DAW). Er zijn veel verschillende DAW’s op de markt en deze programma’s zijn erg prijzig, dus een goede keuze maken is belangrijk. Aangezien ik persoonlijke ervaring heb met de DAW’s: Logic pro X, Ableton Live 9 en Cubase 5, zal ik mij de komende weken richten op de goede en slechte functies van deze drie programma’s. Deze week ga ik mij richten op Cubase 5.
Cubase 5
Cubase 5 is een heel stuk ouder dan Ableton Live 9 en Logic pro X. De meest up-to-date Cubase versie is dan ook al weer twee versies verder (Cubase 7). Aangezien ik geen ervaring heb met Cubase 7 zal ik nu dieper ingaan op Cubase 5 om een idee te geven over wat de Cubase serie te bieden heeft.
Voordelen van Cubase 5 vind ik:
- De manier van werken met de time line. Bij het maken van nummers werk je bij Cubase met een tijdlijn. Het editen van deze tijdlijn vind ik bij Cubase 5 erg lekker werken, omdat je makkelijk objecten kunt selecteren, knippen, plakken en verplaatsen. Natuurlijk hebben nieuwere programma’s veel meer functies om je bij dit te begeleiden, maar het werkt alsnog erg fijn.
- De mixer. De digitale kanaalmixer van Cubase 5 geeft je meteen een perfect overzicht van op welk kanaal welke effecten zitten, welke geluidsfrequenties per kanaal gebruikt worden en hoe hard het kanaal staat. In de nieuwere versies van Cubase is deze mixer zelfs nog beter en uitgebreider. Voor mij is de mixer van de Cubase serie dan ook echt een van de grote punten die de serie van zijn concurrenten differentieert .
Nadelen van Cubase 5 vind ik:
- De verouderde software. Al werkt Cubase 5 over het algemeen heel goed, toch merk je soms wel dat dit beestje niet meer de jongste is. Zo zijn de algoritmes om je wave file ritmische te veranderen wel wat verouderd. Dit merk je vooral aan de vervorming van geluid die optreed bij onjuist gebruik van deze functie. Ook zijn functies zoals deze minder makkelijk te gebruiken in Cubase 5, dan in andere, nieuwere DAW’s. Waarschijnlijk zijn dit allemaal geen problemen meer in de nieuwere versies van Cubase, maar aangezien ik daar geen ervaring mee heb kan ik je daar helaas niet zo veel over vertellen.
- Weinig leuke extra’s voor de dance producer. Bij Cubase 5 zitten wel standaard wat VST instrumenten, maar dit is echter niets vergeleken de digitale instrumenten die bij Ableton Live 9 geleverd worden. Ook zitten er standaard geen samples bij Cubase 5, dus als je dance wilt maken, zul je zelf goede VST instrumenten en samples moeten regelen.
Wanneer raad ik het gebruikt van Cubase 5 aan:
Zit je wat te krap bij kas voor de nieuwste DAW en wil je “gewoon” wat muziek kunnen opnemen en mixen? Dan is Cubase 5 wat voor jou. Ook als je Dance maakt en wat goede samples en VST instrumenten van het internet download is Cubase een goed programma om mee te werken.
Dit was het laatste artikel in mijn serie over muzikale software. Voor verdere vragen over DAW’s kun je mij mailen op: joerivanes@gmail.com