Tegenwoordig kun je van alles printen als je beschikt over een 3D printer, van speelgoed, tot eetbaar speelgoed gemaakt van suiker. Nu hoort ook een uitvoering van de Stirlingmotor tot deze mogelijkheden.
De Duitse sleutelaar Andreas Haeuser heeft een model ontwikkeld voor een Stirlingmotor dat gebruik maakt van de kracht, in dit geval de warmte, van de zon. Naast dat het werkt op de warmte van de zon werkt het model zelfs op de warmte van een kopje thee, zoals te zien is in het filmpje dat verderop in dit artikel staat.
Stirlingmotor
Een Stirlingmotor is een soort heteluchtmotor gebaseerd op de stirlingcyclus. Deze cyclus bestaat uit vier stappen, namelijk isochore warmtetoevoer, isotherme expansie, isochore warmteafvoer en isotherme compressie. In normaal Nederlands betekend dit dat er beweging ontstaat doordat het volume van het gas toeneemt en vervolgens weer afneemt door de toevoer en afvoer van warmte. De cyclus wordt dan ook afgesloten doordat het volume weer daalt en de temperatuur weer een constante waarde heeft. Vervolgens begint het weer opnieuw.
De motor die Andreas Haeuser heeft gemaakt maakt gebruik van één cilinder met een heet en een koud compartiment. Stirlingmotoren hebben doorgaans een hoog rendement en zijn geluidsarm. Veel van deze motoren hebben warm water nodig, zoals het voorbeeld met de hete kop thee verderop in het artikel. De versie die Andreas heeft gemaakt gebruikt de warmte van de zon. Hierbij zijn nog extra panelen toe te voegen aan de motor om het zonlicht te concentreren en zo de efficiëntie te verhogen. Zelfs een Stirlingmotor zo klein als deze 3D geprinte versie kan gebruikt worden om water te pompen of elektriciteit op te wekken.
Behalve de bouten en schroeven die nodig zijn om het model in elkaar te zetten komt alles rechtstreeks uit de printer ‘rollen’. Het model zelfs heeft Andreas beschikbaar gemaakt voor download voor €10. De kracht die dit 3D model produceert is natuurlijk beknopt, maar aangezien de productie relatief goedkoop is kan de motor op veel zonnige plekken toegepast worden, bijvoorbeeld in ontwikkelingslanden. Maar dan moet je natuurlijk nog wel een 3D printer hebben.