Als het aan de makers van Widerun ligt fietsen we over een paar jaar allemaal de virtuele Tour de France, vanuit je eigen slaapkamer. Heb je er al zin in?
Virtueel fietsen met Widerun
Virtual Reality en fitness kunnen potentieel erg goed samengaan. Veel mensen kunnen de motivatie niet vinden om te bewegen, en hebben daarom een slechte conditie. Virtual Reality kan die motivatie terugbrengen, door het sporten te gamificeren, dat wil zeggen: door van het sporten een spelletje te maken. Zo heb je bijvoorbeeld Widerun, een fiets die je laat sporten in een virtuele wereld. Het systeem bestaat uit een stuurgedeelte en een base station, die je op elke normale fiets kan installeren. Vervolgens hoef je alleen nog maar je Samsung Gear VR of Oculus Rift op te zetten, en je bent klaar om duizenden virtuele kilometers te gaan fietsen. Waarom nog een rondje door je grauwe stad fietsen als je ook in de alpen kan fietsen, vanuit je slaapkamer?
Lees ook: Lopen op de maan door virtual reality bril
Toen ik de Kickstarter van Widerun las dacht ik gelijk: wagenziekte. Dat is een probleem waardoor vrijwel elke Virtual Reality-bril geplaagd wordt, en het is dan opvallend dat de makers van Widerun dan ook beweren dat dat niet het geval is met hun systeem. Dat komt gedeeltelijk doordat je echt aan het sturen en bewegen bent: vaak ontstaat de misselijkheid doordat je in de virtuele wereld beweegt en rondkijkt, terwijl je echte lichaam gewoon stilzit. Met de Widerun ben je echt aan het fietsen, dus dat contrast is veel minder sterk aanwezig. Je stuurt en trapt namelijk echt zelf, en de base station kan er zelfs voor zorgen dat het trappen zwaarder wordt als je een virtuele berg aan het trotseren bent. Ben je toch bang voor wagenziekte, of houdt je gewoon niet van zo’n bril op je hoofd? Dan kan je ook gewoon een tv of mobiel als scherm gebruiken, al gaat dan wel een groot deel van het effect verloren.
De makers van Widerun proberen op dit moment 44,000 dollar op te halen via Kickstarter, met een minimumbedrag van 371 dollar per pledger. Klinkt redelijk, maar vergis je niet: een headset zul je er nog los bij moeten bestellen. Dat maakt het een peperduur pakketje, waarvan we ons afvragen of het wel de moeite waard is. Maar laten we niet te snel conclusies trekken, want voor hetzelfde geld fietsen we over een aantal jaar de virtuele Tour de France.