Vandaag is het precies 50 jaar geleden dat Gordon Moore de wet van Moore in het leven heeft geroepen. In grote lijnen voorspelt deze wet hoe snel technologische voortgang verloopt.
Wet van Moore
De wet van Moore is een voorspelling die gedaan is door Gordon Moore in 1965, overigens ook één van de medeoprichters van Intel. De wet stelt dat het aantal transistors in een geïntegreerde schakeling elke 2 jaar verdubbelt. Toen de voorspelling werd gedaan was dit nog 12 maanden, maar 5 jaar later, in 1970 werd dit aangepast naar 2 jaar. Eind 2006 liet Gordon Mooie weten dat de wet eeuwig geldig zou kunnen blijven.
Processor
Rond het jaar 2006 leek de groei van kloksnelheid van chips te stagneren, later in 2014 lag de hoogste kloksnelheid op 5 GHz. Om toch snellere processoren te kunnen maken is men ruim daarvoor al begonnen met het ontwikkelen van chips met meerdere processoren of cores. Naast de bekende Dual Core processoren zijn er ook chips met maar liefst 80 pointcores. Het nadeel is dat meerdere cores alleen functioneel zijn als de gebruikte software hierop is aangepast. Door deze ontwikkelingen kreeg de wet van Moore een langere houdbaarheidsdatum.
Toekomst
De wet heeft zijn hoofd grotendeels ook boven water kunnen houden de laatste 5 decennia, maar de toekomst ziet er een stuk minder rooskleurig uit. Momenteel komen we op een punt dat chipmakers zoals Intel tegen problemen aan lopen zoals het afvoeren van warmte door de schaal waarop de chips worden gebouwd. De wet van Moore kan waarschijnlijk nog wel een aantal generaties aan processoren overleven, maar zonder nieuwe oplossing is het daarna afgelopen. Een oplossing (en dus verlenging van de wet van Moore) zou een overschakeling naar andere materialen of technieken kunnen zijn.
Een voorbeeld van een nieuwe techniek die de levensduur van de wet kan redden is een techniek uit de kwantumfysica, het zogenaamde tunneleffect. Hierbij kan een deeltje die eigenlijk niet genoeg energie bevat om over een barrière heen te gaan als het ware door de barrière heen door het creëren van een tunnel.