Neurowetenschappers aan de Karolinska Institutet in Zweden hebben 125 deelnemers aan een onderzoek het gevoel gegeven hoe het is om onzichtbaar te zijn.
Illusie
De illusie die de wetenschappers de deelnemers voorschotelde hebben zij beschreven in Scientific Reports. Voor het experiment kregen de deelnemers een virtual reality headset op. In de headsets werden beelden getoond van een camera die aan een statief hing tegenover de deelnemer. Deze camera werd wel bestuurd door middel van de hoofdbewegingen van de deelnemer. Als de deelnemer bijvoorbeeld naar beneden zou kijken, dan zou de camera ook naar beneden gaan wijzen. Hierdoor zie de deelnemer dus niet zijn eigen lichaam als hij naar beneden kijkt, maar een lege ruimte.
Om nog een schepje bovenop deze rare ervaring te doen werden de deelnemers ook nog geprikt met een kwast, dit deed de wetenschapper bij zowel de deelnemer als bij de lege ruimte bij de camera deed. Waardoor de deelnemer wel iets voelt op de plek waar er geprikt wordt, maar het lichaam nog steeds niet kan waarnemen.
Experiment
Het was allemaal deel van het experiment, nadat de deelnemers de verbinding hadden gelegd tussen de kwast in de lege ruimte en de het drukkende gevoel op hun eigen lichaam konden de echte tests beginnen. De wetenschappers gingen over naar een iets serieuzer wapen om mee te prikken, namelijk een mes. Deze werd op een dreigende manier getoond met stekende bewegingen in de lege ruimte onder de camera. Bij bijna alle deelnemers werden er tekenen van angst opgemerkt, waaronder zweten en een verhoogde hartslag.
Wat opmerkelijk was dat de stresslevels die de deelnemers beleefden in bepaalde situaties aannemelijk lager waren. Als de deelnemer bijvoorbeeld voor een virtuele groep aan vreemde mensen geplaatst werd, waren de stresslevels vele malen lager dan dat zij normaal waren. Dus ook al wisten de deelnemers diep van binnen dat ze niet echt onzichtbaar waren, blijkt de omgang met stress alsnog aanzienlijk anders te zijn.
Een gouden tip dat dit onderzoek dus uitwijst is dat je beter kan bedenken dat je onzichtbaar bent in plaats van dat je hele publiek naakt is voor als je niet zo’n ster bent in het geven van onder andere presentaties.