Om zelf even een website in elkaar te fietsen op de reguliere manier is vaak voor een leek geen optie. Als dat zo was, waren mensen zoals ik niet meer nodig. Nee, om een website te bouwen zonder speciale tools heb je toch wel een beetje verstand nodig van HTML, CSS, SEO en een beetje handigheid met Photoshop(tm) is ook niet verkeerd. Gelukkig zijn er veel diensten online beschikbaar waarmee een website maken een koud kunstje wordt, zonder je dat ook maar één regel code hoeft te typen.
Ik heb dan ook besloten om een aantal van deze tools te reviewen, zodat je aan het eind van de rit goed kan bepalen welke tool voor jou de uitkomst is.
Wix dé gratis tool?
Ik begin mijn reviews met Wix. Wix is toch wel één van de tools waarmee je het vaakst geconfronteerd wordt waar je ook maar bent. Surf je op een website, dan zie je advertenties van Wix om zelf een website te maken en ook op Facebook kom je ze met regelmaat tegen. Een goeie reden dus om eens te kijken of deze tool echt zo handig is als ze zeggen.
Aanmelden en beginnen
Vaak is het zo dat wanneer je begint met het gebruiken van een bepaalde tool, je al een enorme drempel tegenkomt voor enkel het aanmelden. Daarna krijg je dan nog een leercurve om de tool zelf onder de knie te krijgen. Wat bij Wix gelijk opvalt is dat hier geen sprake van is, het aanmelden gaat namelijk gemakkelijk met een e-mail en wachtwoord. Het kan zelfs nog een stapje gemakkelijker door je Facebook of Google+ te gebruiken.
Wanneer je klaar bent met het aanmeldproces kom je in een stap terecht waar je de vraag krijgt wat voor website je van plan bent te maken. Ik kies voor “Blog” en in de vervolgstap kies ik voor “Zakelijk” (Wix is blijkbaar ook zakelijk in te zetten, maar hier kom ik later op terug).
Het aanbod aan templates is groot en wanneer je toch denkt dat je in de verkeerde categorie zit, kun je aan de linkerkant een andere categorie kiezen. Ondanks het grote aanbod moet ik wel even kwijt dat het lang niet allemaal super mooie templates zijn. Voor de echte creatieveling is dat trouwens helemaal niet erg, want je kan ook een eigen ontwerp creëren. Hiermee onderscheid Wix zich duidelijk van een overgroot deel van de bedrijven in haar branche, je kan zoveel vrijheid krijgen als je zelf wilt.
Het samenstellen van je eigen ontwerp maakt wel dat de dienst gelijk een stuk ingewikkelder wordt, wat natuurlijk logisch is want je moet meer zelf doen. Wel is het zo dat je aan alle kanten geholpen wordt met tutorials en pointers.
Het daadwerkelijke bouwen
Genoeg, het is tijd om te gaan bouwen! Ik heb gekozen voor het ontwerp “Blog over Business Intelligence” en ik wordt doorgestuurd naar de editor. Tot mijn grote verassing laten ze mij niet gelijk beginnen, want om er zeker van te zijn dat ik goed aan de slag ga kan ik een video bekijken:
De editor zelf ziet er netjes en simpel uit. Simpel qua uiterlijk want de functionaliteiten die je tot je beschikking hebt zijn gigantisch. Je kan makkelijk je blog artikelen bewerken en modules toevoegen.
Slepen, slepen en slepen
De editor werkt met het “drag and drop” principe, wat in het geval van een website bouwen ideaal is. Wanneer je een module wilt plaatsen, zoek je deze op en plaats je hem waar je het wilt. Stel dat je dus een widget op je website wilt hebben zodat bezoekers jou kunnen mailen, dan zoek je deze in het menu onder het knopje “Toevoegen”.
Het werken met Wix is makkelijk en snel, je hebt namelijk binnen enkele minuten al een werkbare website staan. Natuurlijk wordt het beter naarmate je er meer tijd in steekt. Ik had na een tijdje al een leuke website klaarstaan, natuurlijk nog wel in de originele layout en weinig eigen inhoud maar dat mag de pret niet drukken want ik ben trots als een pauwtje met mijn zelfgemaakte website.
Wees nou eens eerlijk, zonder al teveel werk heb ik binnen een paar minuten een site opgezet die aan de voorkant niet te onderscheiden is van een volledig zelfgemaakte site. Wat zeg ik, er zijn 100% zelfgemaakte websites die er veel slechter uitzien.
Freemium, so what?
Voordat jullie gaan denken dat er enkel lof van mijn kant komt en dat ik de advertenties over het hoofd zie die op je website terecht komen, zal ik dat puntje even oppakken. Ja, het is waar dat Wix advertenties vertoond op de websites die je maakt met haar diensten maar is dat heel erg? De dienst van Wix valt onder het zogenaamde “Freemium” model, wat betekend dat de dienst volledig gratis is maar dat je tegen betaling bepaalde beperkingen kan wegwerken. Met beperkingen bedoel ik in dit geval dus de advertenties op je site, deze kun je tegen betaling laten verwijderen.
Het freemium model is wat mij betreft het mooiste model dat een bedrijf met dit soort diensten kan hanteren, aangezien er geen drempel is om de dienst te gebruiken. Je begint met een simpele website van jezelf en wanneer je een stapje verder wilt gaan qua professionaliteit, betaal je een beetje en ben je van de advertenties af. Aan het eind van de dag moet een bedrijf als Wix ook haar rekeningen betalen.
Conclusie
Al met al is Wix een zeer toegankelijke website-bouwer met een fijn en overzichtelijk interface. De sites die je kan bouwen met Wix zijn netjes (lang niet allemaal) en volledig responsive. Oftewel met elk apparaat is je site goed te bekijken. Ook op het vlak van SEO (zoekmachineoptimalisatie) zijn de site van Wix tot in de puntjes verzorgt.
Er zijn ook een aantal puntjes die ik zelf als minder fijn bestempel, maar ik val dan ook niet helemaal onder de doelgroep van Wix. Ik als webdeveloper (zowel front als back) mis de vrijheid om alles naar eigen wens te tweaken, zo heb je veel keuze uit widgets en modules maar kun je ze niet allemaal tot in den treuren aanpassen. Maar nogmaals, ik als developer zal altijd wat te zeuren hebben op dit soort diensten.
Het gaat mij wat te ver om te zeggen dat Wix enkel goed genoeg is voor gebruikers die even een website willen maken. Ik zie zeker potentie voor zowel gevorderde gebruikers als zakelijke gebruikers. Dit vermoeden werd bevestigd toen ik een reactie van Wix kreeg op de vraag of de dienst ook toereikend is voor bedrijven:
“Ik kan je mededelen dat Wix door duizenden bedrijven (groot en klein) gebruikt wordt, met erg goeie resultaten binnen zoekmachines“, Wix
PS. Veel mensen zijn bang dat je op Wix zo’n lelijke URL krijgt als “http://naam.wix.com/site”, maar het is erg makkelijk een eigen domein te koppelen aan je website op Wix.