Vrijwel iedereen in Nederland lijkt een abbonement op de Donald Duck te hebben, het vrolijke weekblad vol met strips over de inwoners van Duckstad. Het is leuk wekelijks vermaak voor alle leeftijden, ondanks de vrij simpele en onschuldige inhoud. Toch heeft Donald Duck meer invloed gehad op je leven dan je zou denken, want de strips hebben een aantal dingen uitgevonden die je gebruikt of tegenkomt in het echte leven!
Donald Duck ontdekte een molecuul
Carl Barks is één van de meest iconische schrijvers en bedenkers van figuren uit Duckstad, en wordt nog steeds door de striptekenaars van nu gezien als een grootheid. Zijn invloed beperkte zich echter niet alleen tot de strips, want Barks hielp met zijn verhalen zelfs de wetenschap een handje: een oud Donald Duck verhaal uit 1944, genaamd de “gekke chemist”, leidde tot de ontdekking van een nieuwe molecuul. Donald wilde in de strip zijn neefjes helpen met een wetenschappelijk experimentje, toen er opeens een glazen kom op zijn hoofd viel. Door zijn hersenschudding en verwarring bedenkt de eend een nieuw soort explosief, genaamd “Duckmite”, compleet met een chemische samenstelling. Twintig jaar later ontvangt Disney een brief van een wetenschapper genaamd Joseph Lambert, die het bedrijf wilde mededelen dat ze genoemd zijn in een wetenschappelijk blad, genaamd New York Academic Press. In een artikel werd gemeld dat er een nieuw soort Carbeen was gevonden, genaamd Methylene, met precies dezelfde samenstelling als de Duckmite, die Barks twintig jaar eerder verzon.
Om het even nog bizarder te maken: In de strip liet Donald Methylene reageren met andere substanties, op een manier die later ook nog eens bleek te werken! Carl Barks had geen wetenschappelijke achtergrond, en beweerde dat hij gewoon maar wat had verzonnen…
De openingsscène van Indiana Jones: Raiders of the Lost Ark
Wetenschap en games zijn niet genoeg voor de beroemde eenden, want ze bedachten ook de beroemde openingsscène van Raiders of the Lost Ark, de legendarische actie-film uit 1981. Je kent de scene vast wel: Indiana Jones dringt een oude tempel binnen, steelt een schat, en vlucht vervolgens de tempel weer uit. Dat gaat helaas niet zo makkelijk als hij hoopte, want hij wordt achtervolgd door een gigantische stenen bal. George Lucas en Steven Spielberg bedachten die scene echter helemaal niet zelf: ze werden geinspireerd door twee Dagobert Duck-strips. Spielberg heeft toegegeven dat de schat die de eend steelt, en de steen die hem achtervolgt, beide uit een strip genaamd “De zeven steden van Cibola” komen, uit 1954.
De zware jongens zijn degenen die de schat van zijn halen, waardoor de val wordt geactiveerd, en de grot helemaal instort. De tweede helft van de beroemde scene komt uit een strip genaamd “De prijs van Pizarro”, uit 1959. In die strip wordt Dagobert Duck achtervolgd door inboorlingen, en rent de eend door een gang vol met pijlen die afgeschoten worden, net als in de film. Lucas en Spielberg geven gelukkig beide met plezier toe dat ze de scene aan de eenden te danken hebben, en hebben hun bewondering voor de strips meerdere malen uitgesproken.
Een methode om gezonken schepen te bergen
“Pff”, denk je misschien, “De afgelopen jaren is vrijwel elke film gebaseerd op een strip”. Daar heb je helemaal gelijk in, dus laten we snel weer de wetenschappelijke hoek induiken. De koddige eenden hebben namelijk ook Karl Kroyer, een beroemde wetenschapper, geïnspireerd in zijn baanbrekende werk. Even een stukje achtergrond: in 1964 zonk vrachtschip, dicht bij de kust van Koeweit. Dat was op zich al erg genoeg, maar helaas vervoer het schip maar liefst 5,000 schapen, die allemaal verdronken. Vervolgens belandden de overblijfselen van de dieren in het drinkwater van Koeweit. Niet zo handig dus! De Deense uitvinder en wetenschapper Karl Kroyer ontwierp als oplossing een techniek waarmee een schip snel geborgen kan worden, door het betreffende schip met kleine drijvende balletjes te vullen. Klinkt bizar, maar na 27 miljoen balletjes dreef het schip toch echt naar boven.
Leuk en aardig, maar wat heeft dat te maken met Donald Duck? Best veel eigenlijk: Kroyer wilde zijn idee patenteren, en diende zijn idee dan ook in bij Engelse, Duitse en Nederlandse patent-bureaus. De eerste twee landen accepteerden zijn verzoek meteen, maar het Nederlandse bureau weigerde, omdat hij zijn idee gestolen zou hebben van de Donald Duck. In 1949 schreef Carl Barks een verhaal genaamd “Het gezonken jacht”, waarin Donald Duck op zoek is naar een goedkope manir om een gezonken schip van Dagobert Duck te bergen. Zijn neefjes hadden een bizarre maar werkende oplossing: ze wilden het schip vullen met pingpong-balletjes. De mannen van Mythbusters probeerden hetzelfde, met succes. Het systeem van Kroyer was exact hetzelfde, en daarom weigerde de Nederlandse instantie het patent te realiseren.
Donald Duck ontdekte Minecraft
Dat was echter niet de enige keer dat Donald Duck iets in de comics deed of ontdekte dat jaren later pas echt bestond. De sympathieke eend bedacht namelijk ook games, voordat games überhaupt gespeeld werden. De eend bevond zich tijdens één van zijn talloze avonturen namelijk in een wereld die verdacht veel leek op de gameplay van Minecraft, de razend-populaire indie game die door vrijwel elk kind gespeeld wordt. Je kent het concept van de game vast wel: spelers verkennen een wereld die uit blokken bestaat, en waar ze zelf ook in kunnen bouwen. Het idee achter Minecraft was vrij uniek, en het voelde dan ook echt aan als iets nieuws. Helaas speelde Donald al in 1949 (!) Minecraft, soort van:
Donald ontdekte namelijk een Minecraft-achtige stad in een verhaal genaamd “Verloren in de Andes!”. De stad bestaat volledig uit blokken, inclusief de dieren en inwoners, net zoals de personages die in de wereld van Minecraft leven. Het is echter niet alleen de wereld die verdacht veel overeenkomt met Minecraft, maar ook wat er gedaan wordt: Één van de meest belangrijke bezigheden van de inwoners is het mining, het winnen van grondstoffen. De eenden moeten als straf ook de vierkante blokken gaan hakken, nadat Dagobert Duck één van de grootste misdrijven ooit pleegt: hij brengt een rond voorwerp de stad in. Ook is de voornaamste voedselbron kip, net zoals in de blokkerige videogame. Nu weet je dus: als je miljonair wilt worden, moet je gewoon de profetieën van Donald Duck werkelijkheid laten worden!
Het plot van Inception
Inception is één van de best gewaardeerde en meest succesvolle films van de afgelopen tien jaar, vooral dankzij het duizelingwekkende en steengoede verhaal. De film introduceerde geheel nieuwe concepten in de filmwereld, zoals het delen van dromen en het stelen van gedachten. Critici prezen de film terecht om de interessante concepten, die oorspronkelijk voorkwamen in een Dagobert Duck verhaal. Deze keer is de strip echter wat recenter, namelijk uit 2002, acht jaar voor de release van Inception. Het (vrij bijzondere) stripverhaal ging over de Zware Jongens, die in de gedachten van Dagobert Duck inbreken om zo de code van zijn kluis te stelen. Precies, zo begon Inception ook ongeveer. Helaas hebben de boeven moeite met het onderscheiden van dromen en werkelijkheid, opnieuw precies zoals in Inception. Donald Duck schiet zijn oom te help, en probeert de Zware Jongens uit de gedachten van Dagobert weg te jagen. Daarvoor gebruikt hij bepaalde momenten die je uit een droom kunnen halen, zoals het vallen van een berg of het gestoken worden door een bij. Je raadt het al, in Inception gebeurt opnieuw precies hetzelfde.
Dagobert springt van droom naar droom om het gevaar te ontwijken, maar vergeet net zoals de personages uit Inception meteen de vorige droom als hij in een nieuwe droom stapt. Zo zijn er nog meer overeenkomsten, zoals het feit dat Dagobert zijn oude vriendin tegenkomt in zijn dromen, omdat hij zich schuldig voelt over hoe hij haar heeft behandeld. Dicaprio komt in Inception zijn vrouw tegen in zijn dromen, omdat hij denkt dat hij haar vermoord heeft. Al deze overeenkomsten komen uit slechts 24 pagina’s van hetzelfde Dagobert Duck verhaal…