“Een selfie is een gefotografeerd zelfportret, doorgaans gemaakt met een smartphone of webcam, waarbij de foto geüpload wordt naar een sociaalnetwerksite”, aldus de definitie van Wikipedia. Maar waar komt de selfie vandaan?
Een selfie, je hebt het zo onder de knie
Vanaf de Renaissance worden er al zelfportretten gemaakt door schilders zoals Leonardo da Vinci en Michelangelo. Maar het woord selfie is pas voor zover bekend het eerst gebruikt in 2002 toen iemand op een Australisch forum zich verontschuldigde voor de onscherpe foto die hij gepost had: “And sorry about the focus, it was a selfie”. En sorry voor de focus, het was een selfie, en daarmee was de eerste benaming ontstaan. Het woord wordt pas veelvuldig gebruikt vanaf 2012, maar dat neemt niet weg dat het (bijna) algemeen bekend is. Tegenwoordig zijn zelfs de meeste avatars van mensen op hun profielen van sociale netwerksites selfies. En veel foto’s die op Instagram gepost worden zijn ook selfies. Tegenwoordig kan je bijna niet eens meer een dagje uit gaan zonder mensen tegen te komen die selfies maken. Het wordt zelfs erger dan alle toeristen die met hun iPad foto’s staan te maken van elkaar.
Lees ook: Nikon kondigt Selfie Stick voor fotografen aan
Commercie
Het gaat zelfs zo ver dat fabrikanten bezig zijn om hun producten zo aantrekkelijk mogelijk te maken voor hun consumenten. Telefoons worden uitgebracht met steeds betere front camera’s, dé camera aan de voorkant van je telefoon waar de selfie mee gemaakt wordt. HTC en Sony hebben zich hier bijvoorbeeld al aan gewaagd. Want een selfie maken met de camera aan de achterkant van je mobiel, die natuurlijk veel beter is, kan natuurlijk écht niet. Ook worden er selfiesticks op de markt gebracht waarmee men steeds eenvoudiger een selfie kan maken. Mocht je het dan helemaal goed willen doen kun je ook nog een bluetooth zelfontspanner kopen waarmee je op afstand een foto kunt maken door op een knopje te drukken. En voila, de selfie is gemaakt.
Spectaculair en toch irritant
Selfies worden niet alleen gemaakt door ‘de gewone mens’, maar ook door beroemdheden, of op spectaculaire plekken. In de ruimte is er een van, net zoals op de uitreiking van de Oscars. En zelfs de paus staat op een selfie. Maar er is een keerzijde aan de selfie. Veel mensen vinden selfies irritant of lelijk. Veel musea in de Verenigde Staten hebben zelfs de selfiestick verboden. Zelfs mensen in Nederland zouden willen dat de selfiesticks verboden worden op festivals. Hij zou namelijk hinderlijk en irritant zijn. Net zoals de selfies zelf die gepost worden op social media. Veel mensen vinden het egocentrisch of zelfs narcistisch. Dat neemt natuurlijk niet weg dat de selfie nog steeds zal blijven worden gemaakt, en een ding is zeker: dat zal niet in de nabije toekomst veranderen.