Het is verbazingwekkend hoeveel mythes er bestaan rondom ons lichaam, en hoe weinig veel mensen eigenlijk weten over wat je wel en niet moet doen. We zetten 4 mythes op een rijtje over het menselijk lichaam. Leer waarom tandenpoetsen soms geen zin heeft, en je moeder moet stoppen met zeuren over vierkante ogen!
Dicht bij de TV zitten is slecht voor je ogen
Het lijkt wel een internationale plicht te zijn van elke moeder: Zeuren over hoe slecht het voor je ogen is om steeds maar voor de televisie te zitten, omdat je er vierkante ogen van zou krijgen. Wie heeft er nou niet uren voor de tv gezeten op een vrije middag, terwijl al je favoriete cartoons voorbijkwamen? Er is zeker een verband tussen slechte ogen en het dicht op een scherm zitten, maar niet op de manier die elke moeder denkt. Je zit namelijk waarschijnlijk dicht op je scherm omdat je ogen slecht zijn, niet andersom.
Elk onderzoek dat probeerde uit te vinden of er een afstand is waarop het televisie kijken slecht is voor je ogen concludeerde dat er geen dergelijke heilige grens bestaat. De angst voor vierkante ogen komt uit een tijd dat er straling uit televisie-schermen kwam, en mensen bang waren dat hun ogen beschadigd zouden worden. Tegenwoordig is dat absoluut niet meer het geval. Langdurig naar een scherm staren kan er voor zorgen dat je ogen pijn gaat doen, maar dat komt enkel door het feit dat je lang aan het focussen bent op een bepaalde plek, en je minder knippert, niet omdat het scherm je ogen heeft beschadigd. Neem dus gewoon soms even pauze, maar verder mag je zo lang en dicht op de TV zitten als je maar wilt!
Haren en nagels blijven groeien na je dood
Dit is misschien één van de eerste keren dat je over deze vraag nadenkt, maar dan ben je toch echt in de minderheid: Google wordt elke dag duizenden keren gebruikt om informatie op te zoeken over het groeien van haar en nagels, nadat de betreffende persoon al overleden. Toch is het onderwerp relatief fascinerend, want we kunnen normaliter het menselijk lichaam niet observeren nadat het gestorven is, omdat we nou eenmaal de gewoonte hebben om lichamen te begraven of te verbranden. Het is een hardnekkige mythe, die je vaak op het internet tegenkomt of op feestjes: er zou een soldaat uit de eerste wereldoorlog zijn geweest die de teennagels van zijn overleden kameraad zag groeien, zoals hij beschreef in zijn boek, “All Quiet on the Western Front”. De realiteit is echter dat deze mythe net als alle andere in dit lijstje nergens op slaat. Net als elke andere soort groei hebben nagels en haren een constante toevoer aan voedingsstoffen, bloed en zuurstof nodig, wat erg lastig is in een lichaam dat niet meer functioneert. Hoe komt het dan dat de soldaat nagelgroei leek te observeren? Het antwoord is een beetje gruwelijk, maar het komt erop neer dat je lichaam begint op te drogen en krimpen na je dood, waardoor je vel dus strakker wordt getrokken rondom je nagels. Hierdoor lijken je nagels automatisch een stukje langer, terwijl eigenlijk alleen de randen eromheen weggetrokken zijn.
Gezonde tanden zijn glanzend wit
Vrijwel elke tandenpasta-reclame belooft prachtige glanzende en bovenal witte tanden. Dat is niet zo gek, want we iemand zien met gele tanden denken we gelijk dat hij/zij niet goed voor zijn/haar gebit zorgt. Iedereeen wilt dan ook die prachtige glanzende glimlach zoals je ze in elke reclame ziet, spierwit en enorm gezond. Toch is dat beeld niet helemaal juist: De natuurlijke kleur van menselijke tanden is geel, of je het nou wilt of niet. Natuurlijk kunnen je tanden nog donkerder geel worden door koffie of andere substanties, maar gezonde tanden zijn allesbehalve wit. De kleur van je tanden zit “van binnen”, en kan amper beïnvloed worden door speciale whitening tandpasta te gebruiken. Sterker nog, de meeste speciale tandpasta’s beschadigen zelfs je gebit, doordat ze je beschermlaagjes wegschuren. Ook het bleken van je tanden beschadigt je natuurlijke beschermlaagje, dus het is allesbehalve gezond om je gebit geforceerd wit te krijgen. Dus of het nou mooier is of niet; een stralend wit gebit zegt niks over de gezondheid van iemand’s gebit.
Lees ook: 3 mythes over het brein die iedereen gelooft
Als je scheert komen je haren dikker terug
Elke man herinnert zich nog het moment dat hij besefte dat het was tijd om te gaan scheren. Maar herinner je je ook nog de mensen die je adviseerden daarmee te wachten, omdat je haren toch alleen maar dikker terug zouden komen en je haren nog meer zouden opvallen? Dat blijkt totale onzin te zijn, aldus Dr. Jerri Hoskyn: “Het schern van je haren waar dan ook op je lichaam heeft geen enkel effect op het deel van je haar waar de pigmentatie en groei voorkomt.” Dus ga gerust scheren, want het heeft volgens meerdere onderzoeken geen enkele invloed op de dikte van je haren. En voor alle mensen die hun gezichtsbeharing bleven scheren omdat ze hoopten op een vollere baard: Het spijt ons, maar je helpt er alleen de fabrikant van scheermesjes mee.