Iedereen kent het wel, de eeuwige discussie tussen Android fans en iOS fans. Maar waar zijn deze visies nou op gebaseerd? Vorige week bespraken we vijf redenen waarom iOS beter is dan Android, en nu is het dan eindelijk tijd om eens te gaan kijken naar de voordelen van Android.
Heb je liever een iPhone? Lees ook: 5 redenen waarom iOS beter is dan Android
1. Aanpasbaarheid
Op Android toestellen kun je veel aanpassingen maken. Je kunt widgets toevoegen op je homescreen en je kunt apps van onbekende bronnen (dus niet uit de Play Store) installeren op je apparaat. Hierdoor kun je je Android telefoon instellen op de manier waarop jij er het fijnst mee kunt werken. Dit houdt in dat je in een oogopslag kunt zien of je nieuwe Whatsappberichten hebt, dat je een nieuwe notitie kunt maken of dat je het nieuws en het weer kunt checken vanaf je homescreen. Dit kan je doen aan de hand van widgets die je naar eigen interesse kunt toevoegen. Ook is het bijvoorbeeld mogelijk om iets te delen met elke app die je wilt.Het blijft dus niet bijvoorbeeld bij de standaard dingen zoals Facebook en Twitter, want als je Google Keep, Pushbullet of een messenger app hebt geïnstalleerd kun je ze hier ook mee delen of toevoegen aan een nieuw bericht (of zelfs aan een notitie of document toevoegen wanneer je hier een app voor hebt) Je bent dus niet gebonden aan bepaalde apps waarvan Apple wilt dat je ze gebruikt, en er kan van alles aangepast of uitgebreid worden. Vind je de icoontjes van apps niet mooi? Installeer een launcher en kies je eigen iconen, die jij wel mooi vindt! Het is toch jouw telefoon?
2.Verschillende soorten toestellen, meer keus en ook meer vrijheid
Een voordeel van Android is dat het gebruikt kan worden voor alle toestellen met de juiste hardware. Dit houdt in dat je dus niet vast zit aan één merk, maar dat je zelf kunt kiezen welk soort toestel je wilt hebben, van welk merk dit is en dus ook welke specificaties dit toestel heeft. Want geen toestel met Android er op is precies hetzelfde. En mochten er toch twee toestellen zijn met dezelfde hardware maar van een ander merk, dan nog heb je een andere laag over het Android besturingssysteem zitten. Samsung heeft bijvoorbeeld Touchwiz, HTC heeft Sense en LG heeft LG UX. Maar mocht je geen van deze lagen over je Android interface willen hebben kan je er zelfs ook nog voor kiezen om een telefoon uit de Nexus lijn van Google te kopen. Hier staat namelijk stock Android op zonder een andere laag er extra overheen. En zo heb je dus voor iedereen met zijn eigen voorkeuren een eigen toestel met specificaties. Genoeg keus dus. Ook zijn Android-telefoons een stuk goedkoper dan iPhones, terwijl de specificaties vaak net zo goed of beter zijn dan die van Apple. Je moet natuurlijk geen Android-telefoon van €90 gaan vergelijken met een iPhone, maar het blijft een feit dat je met minder geld net zo goed uit kan zijn. Ook kan je doen met je telefoon wat je wilt, zoals bijvoorbeeld het torrenten van bestanden, of het gebruiken van je telefoon als een webcam.
3.Hele goede integratie met Google diensten en apps
Android is ontworpen door Google. Maar Google heeft niet alleen maar Android ontworpen, het heeft namelijk veel meer services zoals: Google Drive, Google Maps, Google Plus en Google Search. Al deze services zijn te verkrijgen als apps voor Android. En deze werken dan ook uitstekend. Als voorbeeld is er Google Search, voor iedereen bekend als Google Zoeken, dé zoekmachine om dingen te weten te komen. Dit kan dan ook gebruikt worden op je Android telefoon. Maar er is meer wat deze app kan, hij kan kaarten weergeven. Op deze kaarten staan dan bijvoorbeeld het weer, de tijd die nodig is om naar je werk te rijden, de volgende wedstrijd van je favoriete voetbalteam of van films die draaien in je dichtstbijzijnde bioscoop. Er is dan ook een launcher app (een app die je homescreen aanpast) van Google waarbij je als je naar de meest linker tabblad swiped je deze Google Now kaarten, zoals ze genoemd worden, te zien krijgt. Dan kan je dus meteen zien of er een file staat onderweg naar je werk zonder een specifieke app te moeten openen.
4.Software updates worden gefaseerd uitgerold
Wanneer er een nieuwe Android versie wordt uitgerold naar de toegewezen toestellen wordt dit gefaseerd uitgerold. Dit houdt in dat niet alle apparaten tegelijk de update krijgen. Dit lijkt een nadeel, maar als iedereen tegelijk de update wilt downloaden dan kan de server overbelast raken. Hierdoor zal het heel lang duren voordat je dan de update daadwerkelijk op je toestel hebt. Ook is het zo dat wanneer er toch nog een fout in de software update zit het niet meteen op elk apparaat staat die de update krijgt. Hierdoor is niet meteen iedereen de dupe van een eventuele fout. Dit geldt ook voor app updates uit de Play Store. Deze worden om dezelfde redenen ook gefaseerd uitgerold.
5.Rooten
Android apparaten kunnen geroot worden. Dit houdt in dat je de volledige gebruikersrechten krijgt over je telefoon. Hiermee kun je heel veel dingen aanpassen en toevoegen aan je telefoon. Een voorbeeld hiervan is dat je kunt zorgen dat Youtube video’s kunt laten blijven afspelen, ook al sluit je de app af. Een ander voorbeeld is dat je je interface zelf kunt aanpassen. Je kunt kleurenpatronen aanpassen, of extra dingen in je statusbalk zetten zoals de datum, de naam van het wifi netwerk waarmee je verbonden bent of de klok in het midden van de statusbalk zetten.
Let op: om je telefoon te rooten heb je wel voldoende kennis nodig om te slagen. Rooten is niet in een paar kleine stappen gebeurd, maar neemt redelijk wat tijd in beslag aangezien er meerdere acties zijn die moeten gebeuren. Wanneer je niet beschikt over voldoende kennis heb je de kans dat je je telefoon bricked. Dit houdt in dat je telefoon niet meer reageert en dus ook niet meer werkt. Als je geluk hebt is dit te voorkomen, maar hiervoor heb je nog meer kennis en tijd nodig om te slagen dan voor het rooten zelf. Pas dus op met wat je doet, en onthoudt: voorkomen is beter dan genezen.
Heb je liever iOS? Lees ook: 5 redenen waarom iOS beter is dan Android