Gisternacht heeft de Large Hadron Collider er weer lekker op los gebotst. Op een recordsnelheid van 13 TeV zijn protonen op elkaar gebotst, deze snelheid was eerder nog niet gehaald, maar het stond al wel op de planning.
Testrondes
Begin april van dit jaar is de Large Hadron Collider weer aangezet na een rustperiode van twee jaar, deze periode is gebruikt voor het aanbrengen van verbeteringen en het doen van reparaties. Tijdens de testrondes kwam de snelheid van de deeltjes tot nu toe niet verder dan 6.5 TeV. Dit betekende toen al een verdubbeling van de snelheid van wat de LHC eerder heeft gehaald.
Beveiliging
Het ziet er naar uit dat de deeltjesversneller dus weer op volle toeren kan draaien. De meest recente botsing van gisternacht was bedoeld om de machine en de detectoren eromheen te beschermen tegen deeltjes die afwijken van de randen van de straal. Een belangrijk deel van het proces was het opzetten van de collimatoren, dit zijn de apparaten die afwijkende deeltjes absorberen. Deze zijn nu ingesteld om te zorgen dat zij deze deeltjes ook kunnen absorberen bij botsingen. Zonder deze beveiliging kan een botsing catastrofale gevolgen hebben.
Gisteren overdag gingen de testen weer vrolijk door. Bij deze tests bleven de botsende stralen meerdere uren in de LHC, het Large Hadron Collider Operations team bleef de kwaliteit van de straal monitoren en de apparatuur bijstellen waar nodig.
Ontdekkingen
Dit zijn belangrijke tests richting de officiële tweede ronde dat de LHC zal doorgaan. Deze staat gepland voor het begin van volgende maand. De eerste officiële poging stamt uit begin 2013, voordat de deeltjesversneller dicht ging voor onderhoud. Toen is een deeltje ontdekt dat overeenkomt met de beschrijving van het Higgsboson, ook wel bekend als het god-deeltje.
De mogelijke uitkomsten van de poging van volgende maand zullen zeer waarschijnlijk ook weer zeer spectaculair zijn. Het is mogelijk dat onderzoekers de deeltjes ontdekken waar antimaterie uit is opgebouwd, maar dat is dus nog even geduldig afwachten.